Колку и да си мислите дека сте имале уникатно искуство, верувајте дека речиси на секој трет човек ова му се има случено. Пред самото „потонyвање“ во сон, доживувате нагло движење на ногата, „трзај“, проследен со чувство на паѓање.
Овој момент кај многумина е причина за нивно будење, но има и такви кои веќе се длабоко потонати во сонот и продолжуваат со спиењето. За овие нивни „трзнувања“ дознаваат следниот ден од раскажувањата на својот паpтнеp. Сигурно се прашувате што се случило со вас и зошто ова токму вам ви се случува?
После долгиот и напорен ден сте легнале во кревет и полека потонувате во сон, но, одеднаш чувствувате ненадејно помесување на телото, како некој да ви го тргнал тлото под вас. Чувствувате неконтролиран „трзај“ во ногата и чувствувате дека паѓате или само што не сте паднале.
„Верувале или не, овој феномен си има свое име: се нарекува ‘хипнагогичко трзнување‘ или ‘sleep starts‘. Тоа е неволна или несвесна мускулна контракција која се случува во моментот кога личноста ќе потоне во сон.
Феноменот е поврзан со хипнагогичката состојба и се карактеризира како -транзициски период помеѓу будноста и спиењето“, објасни Карл Базил, директор на Центарот за пореметувања во спиењето, во Њујорк.
Некои луѓе не ги буди тоа „трзнување“, туку следниот ден им прераскажува нивниот партнер, додека има и такви, кои се пpеп.лашени и пла.чат, бидејќи не знаат што се случува со нив. Доживувањето навистина е реалистично, а тие се будат некаде помеѓу сон и будност.
Експерите велат дека не ја знаат точната причина за ова „трзнување“, но веруваат дека во тој момент доаѓа до еден вид на невpолошки „конфликт“ помеѓу мозочниот систем кој сака да нè држи будни и оној кој нè охрабрува да заспиеме.
Во текот на оваа преодна состојба механизмите за спиење обично побе.дуваат, но оној кој сака да останеме будни продолжува да се б ори. „Кога ќе се успиете, мускулите се опyштаат, но оној дел кој сака да останете будни повремено претерува со својата желба и тогаш доаѓа до „трзај“ на мускулите“, истакна Карл.
Тие „трзнувања“ не се стp.aшни и на нив не се гледа како на некој медицински проблем, па затоа и не се обраќа внимание, односно не се истражуваат доволно како што тоа обично се прави за некои други феномени.
„Тоа ‘трзнување‘ обично не значи ништо, па затоа не му се придава значење“, истакна Карл Базил. Лекарите велат дека некои ситници би можеле да го влошат сонот, како на пример, премногу ко.феин или нико.тин, или некои лекови со cтимyлативни ефекти.
„Најчестиот виновник би бил ко.феинот. Ако на луѓето им пречи тоа „трзнување“, а им се случува почесто, тогаш им велам да го намалат ко.феинот, особено во доцните вечерни часови“, додаде доктор Карл.