-Тие носат среќа, ги чуваат парите и благостојбата во домот!

Баба Ванѓа додека беше жива, честопати истакнуваше дека постојат некои предмети што го чуваат домот од лоши работи, од зли сили и што носат среќа и напредок за домот и луѓето кои живеат во него.

Таа советуваше куќата никогаш да не се остава без мед. Течното злато носи благосостојба. Освен тоа, медот го чува мирот и удобноста.

Добро е да имате палма или врба. Тие се свети растенија и први помагала во борбата против злото.

Баба Ванѓа исто така, советуваше сите да си имаме потковици на вратата, зошто носела среќа и радост.

Според неа, куќата не смее да се остава без природен сапун! Овој сапун го чисти злото, не’ штити од зли очи.

Свеќите помагаат да се задржи енергијата во домот; кружното огледало ја зголемува среќата и не и дозволува да го напушти домот.

Ветерницата му се спротивставува на ветрот, а сопствениците на куќата со ветерница никогаш нема да знаат за тага, болка или беда.

Исушена рибина коска носи среќа, пари и задоволство на сите. Но, мора многу добро да ја чувате.

Секој дом треба да има ѕвонче, бидејќи злите сили се плашат од силни звуци.

Килибарот е исто така чистач кој носи мир и среќа.

Глуварчето заштитува од зли духови и на вашиот дом му носи богатство.

Иглите штитат од зло и несреќа.

Ако сакате вашата куќа секогаш да биде исполнета со голема радост, среќа и просперитет, секогаш имајте јаболка во кујната.

Песочниот часовник во домот го покажува времето, но и ви помага да ги надминете потешкотиите и пречките во животот.

Иконата ќе ви биде верен пријател и тешки ситуации ќе ви даде утеха, само свртете го срцето кон неа.

Ако во вашиот дом имате црн картон, никогаш ќе немате проблем со спиењето – советуваше баба ванѓа.

Во вашиот дом имате црн картон, никогаш нема да имате проблеми со спиењето, советува бабата Ванга.