+++
МАНАСТИРСКИ ЛЕК – ДИЈАБЕТЕС

Потребни состојки:

1 килограм БАГРЕМОВ мед
100 мл јаболков оцет
100 г мелен цимет

Постапка:

Добро се промешува за да се добие компактност.
Болниот да зема два пати на ден, но по една мала лажица од смесата, растопено во 100 мл млака вода.

+++
Ова е познат и многу моќен руски манастирски лек кој се подготвува на следниот начин:

Осум главици кромид – се лупат до непосредната жолта лушпа. Веднаш потоа се печат и откако ќе се изладат се дочистуваат.
Се мелат во блендер.

Им се додава 800 грама јаболков оцет
и еден килограм мед.

Целокупната количина добро се промешува.

Се земаат дванаесет лажици дневно; три наутро, на гладен желудник
по две, пред ручекот и пред вечерата и 
три – пред заспивањето.
Се чува во обичен фрижидер.

МАНАСТИРСКИ ЛЕК ЗА ДИЈАБЕТЕС

Овој лек се препорачува на оние болни кои сè уште не почнале со инсулинска терапија:

Состав: 
2 ливчиња – БЕЛ ПЕЛИН, се оставаат цела ноќ да се искиснат во количина на вода колку филџан за кафе.

Утредента се голтаат ливчињата, пожелно е без многу жвакање и се доиспива водата.

Болните од манастирските жители од оваа болест имаат позитивно искуство дури и за повлекување сосема и засекогаш на шеќерната болест, но откако ЧЕТИРИЕСЕТ утра со ред, се повторува оваа постапка.