Колку често сте слушнале дека лошите деца доаѓаат од лоши родители? Факт е дека постојат неколку знаци на лошо родителство. Во реалниот свет нашите постапки зборуваат погласно од зборовите. Ставот, погледот, целите и перспективата на детето во голема мера зависат од она што го учат од родителите.

1. Ако вашето дете намерно ве вознемирува, тоа е затоа што не сте биле доволно физички нежни со него.

2. Ако вашето дете лаже, тоа значи дека сте реагирале премногу жестоко во минатото кога тоа нешто згрешило.

3. Ако вашето дете има ниска самодоверба, тоа е затоа што повеќе сте го советувале отколку што сте го охрабрувале.

4. Ако вашето дете не се залага за себе, тоа е затоа што често сте го дисциплинирале во јавност. „Тоа“ не треба да го правите ниту пред роднините, пријателите или семејството.

5. Ако им купувате сè на вашите деца, а тие сепак земаат работи од другите, тоа е затоа што не им дозволувате сами да изберат.

6. Ако вашето дете е кукавица и се плаши да презема самостојни чекори во животот, тоа е затоа што премногу сте му помагале. Не отстранувајте ја секоја пречка на патот која ќе се појави пред него.

7. Ако вашето дете е љубоморно, причината може да биде тоа што сте го споредувале со другите.

8. Ако вашето дете брзо се налутува, причината може да биде тоа што не сте го пофалувале доволно. Тие добиваат внимание само кога лошо се однесуваат.

9. Ако вашето дете не ги почитува чувствата на другите, причината може да биде тоа што сте го упатиле или покажале дека не треба да не им придава важност на туѓите чувствата.

10. Ако вашето дете се однесува грубо, тоа го научило од своите родители или од другите кои живеат со него.

Родителството не е само уште една работа, тоа е доживотна посветеност. А со распоредот на секојдневниот живот, лесно е да се падне во вообичаено однесување. За жал, некои од овие навики се контрапродуктивни. Запамтете ги овие симптоми, како и советите за нивното прекршување.

За повеќе корисни содржини заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „ПСИХОЛЗИТЕ АЛАРМИРААТ: Родители, ова е првиот знак дека детето консумира лоша содржина на социјалните мрежи“ – ОВДЕ.

ПСИХОЛЗИТЕ АЛАРМИРААТ: Родители, ова е првиот знак дека детето консумира лоша содржина на социјалните мрежи