Секој што сака да работи, каков било работник, добро заработува во Швајцарија. Тие имаат многу повеќе пари од кое било друго место во светот, што им овозможува да имаат помалку фрустрации со малите нешта, кои на сите нас ни го загорчуваат животот овде.

Таму никој не мисли на струја, храна, Cиpија, Тpамп, Oбама, избори, автобуси со ботови, градови излепени со плакати, бензин, стекови, снег по патиштата, Хаг…

Овде имаме поскапа основна храна отколку во Швајцарија или Германија. Литар масло во Германија чини 85 центи, додека кај нас е едно до две евра!

Па, како преживуваат луѓето кои работат за „чесните инвеститори“ за просечни 176 евра? Можеме да добиеме информации за стандардот гледајќи во паричникот или кога ќе го отвориме фрижидерот!

Швајцарскиот кантон Цирих објави водич за плати од кој може да се види платата во одредени професии во таа земја. Порталот Swissinfo.ch објави колку просечно заработуваат некои професии, истакнувајќи дека платите се високи, но и дека трошоците за живот се високи.

Фризер – 2.601 CHF (2.426 евра)

Цвеќар – 3.800 CHF (3.545 евра)

Графички дизајнер – 3.800 CHF (3.545 евра)

Столар – 4.018 CHF (3.749 евра)

Работник во пошта – 4.031 CHF (3.761 евра)

Пекар – 4.051 CHF (3.800 евра)

Автомеханичар – 4.450 CHF (4.152 евра)

Кондуктер за воз – 4.558 CHF (4.253 евра)

Софтверски програмер – 4.608 CHF (4.299 евра)

Возач на автобус – 4.858 CHF (4.533 евра)

Новинар – 5.551 CHF (5.179 евра)

Социјален работник – 6.246 CHF (5.828 EUR)

Наставник – 7.398 CHF (7.000 евра)

Армиски офицер – 8.142 CHF (7.600 евра)

Јавен обвинител – 10.400 CHF (9.704 евра)

Главен лекар во болница во Цирих – 12.824 CHF (11.966 евра)

Во Швајцарија се практикува и исплата на тринаесетта плата. Платите се вклучуваат во бруто износ, а нето износот обично е за 13 до 20 проценти помал.

Цената на парното е речиси двапати пониска од кај нас, додека грејната сезона трае по потреба во сите месеци освен август.

Инаку, швајцарската тринаесетта плата во просек е колку целата годишна плата кај нас. Интересно е и тоа што во таа алпска земја нема питачи, додека стапката на невработеност е на ниво на статистичка грешка!

За повеќе интересни содржини заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „Јапонија за нас е друга планета: Кога ќе видите како таму живеат, ќе се изненадите, особено од последното фото“ – ОВДЕ.

Јапонија за нас е друга планета: Кога ќе видите како таму живеат, ќе се изненадите, особено од последното фото