Куглоф мек како душа! Чоколадна класика која ќе ве освои со првиот залак…
Рецепт за брза и вкусен чоколаден куглоф. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За тестото:
4 јајца
1,5 чаша шеќер
1 чаша млеко
125 мл масло
2 лажички ванилин шеќер
2 лажички прашок за печиво
3 лажици какао во прав
2 чаши брашно
За прелив:
2 чаши млеко
2 лажици какао во прав
3 лажици шеќер
80 г млечна чоколада
ПОСТАПКА:
Јајцата пенасто изматете ги со шеќерот додека да згуснат. Додајте млеко и масло и повторно изматете.
Измешајте го брашното со какаото, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер. Сè изматете со миксер.
Калапот за куглоф намачкајте го со путер, посипете го со брашно и излејте ја смесата.
Ставете да се пече во загреана рерна на 170 степени 50 минути. За прелив загрејте го млекото со шеќер и какао. Промешајте со жица за да разбијат грутките.
На крај додајте го чоколадото и оставете го да се растопи. Испечениот куглоф избоцкајте го со чепкалка и прелијте го со чоколадото. Декорирајте по желба. Постапката погледнете ја ОВДЕ: