Home Десерти КАРПАТИ КОЛАЧ кој освојува со првиот залак…Се изеде за еден ден…

КАРПАТИ КОЛАЧ кој освојува со првиот залак…Се изеде за еден ден…

КАРПАТИ КОЛАЧ кој освојува со првиот залак…Се изеде за еден ден…Совршена торта која личи на планина, поради што го добила името.

Карпати колачот е познат по својот богат вкус и прекрасниот изглед, совршен за секоја пригода. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

Крем од ванила:

1 литар млеко
120 г или 3 кесички пудинг од ванила
8 лажици шеќер
250 г путер или маргарин

За кори:

125 г путер или маргарин
200 мл вода
1 полна чаша од 200 мл меко брашно
5 цели јајца
1 прстофат сол
1 лажичка шеќер

Овошно желе:

500 г било кое овошје (замрзнато шумско овошје)
100 г шеќер
200 мл вода
2 лажици скроб (густин), 40 г + 50 мл вода

И уште:

500 мл слатка павлака
шеќер во прав

ПОСТАПКА:

Пудингот 120 г помешајте го со 8 лажици шеќер и 150 мл млеко, а остатокот оставете да зоврие. Сипете во топлото млеко и сварете го додека да згусне со енергично мешање.

Оставете целосно да се олади, а потоа и во фрижидер 30-60 минути. Пенасто изматете го путерот омекнат на собна температура, па постепено додајте го пудингот и соединете го.

На оган ставете 125 г путер и 200 мл вода со прстофат сол и лажичка шеќер. Кога сѐ ќе се растопи сипете една чаша брашно и мешајте додека да се соедини во компактно тесто и да остава мат-трага на дното. Оставете да се олади.

Кога тестото е млако додајте 5 јајца едно по друго матејќи со миксер. Следното јајце додавајте го кога претходното целосно се инкорпорирало.

Распоредете го врз хартија за печење со нацртани димензии 23х33 см и печете во загреана рерна на 200 степени, 20 минути. Испечете 2 кори.

Растопете 100 г шеќер во 200 мл вода и 500 г овошје. Кога ќе зоврие гответе го 3 минути за да омекне, па сипете растворен густин и мешајте додека да згусне. Оставете да се олади.

Настрана изматете слатка павлака во шлаг. РЕДЕЊЕ: кора, крем од ванила, овошен крем-желе. Оставете 10-15 минути да се олади. Втората кора свртете ја наопаку и распоредете половина од шлагот за да се пополнат нерамнините.

Потоа врз желето распоредете го остатокот од шлагот и поклопете со намачканата страна од кората. Нежно притиснете со рака за да се залепи. Колачот добро изладете го пред послужување и одозгора посипете го со шеќер во прав.

Погледнете го видео рецептот со подготовката ОВДЕ: