Home Десерти 10 колачи со јаболка, мерки на чаша…Старински рецепти со состојки кои веќе...

10 колачи со јаболка, мерки на чаша…Старински рецепти со состојки кои веќе ги имате дома…

10 колачи со јаболка, мерки на чаша…Старински рецепти со состојки кои веќе ги имате дома…

РЕЦЕПТ 1 – Потребни состојки:

2 јајца,
1 чаша (од 200 мл) шеќер,
1 чаша гриз,
1 чаша мелени ореви,
1 чаша млеко,
½ чаша масло,
2 јаболка со средна величина (исчистени, изрендани),
2 лажици брашно,
1 прашок за печиво,
½ чаша сечкани ореви (суво грозје или др) и
5-6 лсжици џем за премачкување на печениот колач.

РЕЦЕПТ 2 – Потребни состојки:

6 јајца,
1 чаша шеќер,
1 чаша брашно,
1 чаша гриз,
1 чаша масло,
1 чаша рендани јаболка,
1 чаша мелени ореви,
1 прашок за печиво.
За сируп: 1,5 чаша вода, 2 чаши шеќер.

РЕЦЕПТ 3 – Потребни состојки:

2 чаши брашно,
2 чаши пченичен гриз,
1 чаша шеќер и
1 прашок за печиво.

За овошен дел:
1-1,5 кг јаболка,
2 ванилин шеќер,
цимет по вкус,
1 чаша шеќер,
¾ чаша масло.

РЕЦЕПТ 4 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

Суви состојки:
1 шолја гриз,
1 шолја мелени ореви,
4 лажици брашно,
1 шолја шеќер,
1 прашок за печиво,
4-5 кесички ванилин шеќер.

Влажни состојки:
2 јајца,
1 шолја млеко,
1 шолја масло,
4 рендани јаболка.

За глазура: 100 г чоколадо за готвење, 3 лажици масло.

РЕЦЕПТ 5 – Потребни состојки:

2 јајца,
½ – 1 шолја (од 250 мл) шеќер, по вкус,
1 шолја (околу 240 г) гриз,
5 г прашок за печиво или сода бикарбона,
3-4 јаболка (околу 650 г),
1 шолја крупно мелени ореви (околу 150 г),
10 г ванилин шеќер (1 кесичка),
1 лажичка цимет,
4 лажички какао (7-10 г),
½ шолја масло (125 мл),
1 шолја (250 мл) јогурт.

За прелив:
1 шолја (250 мл) млеко,
100 г чоколадо,
½ шолја шеќер, може и помалку,
50 г путер или маргарин,
3 лажички какао

РЕЦЕПТ 6 – Потребни состојки:

1 шолја гриз,
1 шолја брашно,
1 шолја масло,
1 шолја шеќер,
½ шолја млеко,
1 јајце,
1 прашок за печиво,
1 ванилин шеќер,
½ цимет,
2 рендани јаболка.

За прелив:
4 лажици шеќер,
4 лажици млеко,
4 лажици масло,
100 г чоколадо за готвење

РЕЦЕПТ 7 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

4 јајца,
½ шолја шеќер (100 г),
½ шолја млеко (100 мл),
½ шолја масло (100 мл),
1 шолја брашно (130 г),
2/3 шолја мелен рогач (100 г) – просејте го да нема грутчиња,
2 ванилин шеќер,
1 прашок за печиво,
3 големи јаболка.

За глазура (кој сака може да стави, но не мора): 150 г чоколадо за готвење, 6 лажици масло.

РЕЦЕПТ 8 – Потребни состојки:

3 шолји рендани јаболка,
1 шолја гриз,
½ шолја шеќер (а може и помалку ако се благи јаболката, по вкус),
10 г ванилин шеќер (една кесичка),
½ шолја масло,
½ шолја вода,
1 лажичка прашок за печиво или сода бикарбона,
цимет во прав по вкус

За глазура: 100 г посно чоколадо, 3 лажици масло, лебни трошки за наросување во тепсијата или брашно

РЕЦЕПТ 9 – Потребни состојки:

3 јајца,
½ чаша шеќер,
1 чаша пченичен гриз,
½ чаша масло,
½ чаша млеко,
1 прашок за печиво,
4 рендани јаболка,
1 чаша мелени ореви или лешници.

За глазура: 100 г чоколадо за готвење, 3 лажици масло

РЕЦЕПТ 10 – Потребни состојки:

2 чаши мелени ореви,
2 чаши рендани јаболка,
2 чаши шеќер,
200 г гриз,
½ чаша масло,
1 чаша млеко,
1 прашок за печиво.

За прелив: 100 г чоколадо, 2-3 лажици масло.

ПОСТАПКАТА за сите рецепти можете да ја прочитате ОВДЕ: