Одредени промени на ноктите се специфични за различни дерматолошки заболувања. Дополнително, испитувањето на ноктите може исто така, да обезбеди увид во повеќе сериозни системски манифестации во форма на суптилни и специфични промени.

Суптилните абнормалности на ноктите можат да бидат предвесник на некои многу сериозни системски болести. Хипократ во петтиот век го опишал „клабингот“ (вид искривување на нокт) како важен знак за огромен број системски манифестации.

Оттогаш, откриено е дека многу повеќе наоди за ноктите се поврзани со системски заболувања. Затоа прегледот на ноктите треба да биде составен дел на целосниот дерматолошки преглед. Лекарите мора да се запознаат со овие наоди за нокти, бидејќи тие служат како важна дијагностичка алатка.

Дерматолог неодамна откри нешто многу интересно, а се однесува на ноктите. Дали некогаш сте се запрашале што значат испакнатините и рамните нерамнини на вашите нокти и дали се тие опасни?

Вистина е дека ова може да биде симптом на разни нарушувања во организмот. Д-р Рос Пери вели дека линиите може да укажат на голем број проблеми – од недостаток на витамини до дехидрација.

Нутриционите фактори имаат големо влијание врз промените на ноктите. Недостатокот на витамин А или недостатокот на протеини или калциум може да предизвикаат испакнатини на ноктите. Тешкиот недостаток на железо може да предизвика и испакнатини и други промени на ноктите.

Тешките, длабоки гребени, иако ретки, може да бидат симптом на посериозна медицинска состојба, како што е бубрежно заболување, и ќе бидат потребни медицински тестови за да се утврди причината.

Дијабетесот може да биде и основната здравствена причина за оваа променета состојба на рацете, вели докторот, додавајќи дека промените генерално не се показатели за премногу сериозни состојби:

„Проблемите со ноктите обично не се предизвикани од ништо сериозно, но укажуваат дека нешто необично се случува. Вообичаените проблеми со ноктите вклучуваат кршливи нокти кои може да ја променат бојата или формата.

Но, ако забележите какви било промени во вашите нокти, важно е да побарате лекарска помош и да направите лабораторија и редовен преглед на целиот организам . Здравствените експерти предупредуваат дека треба да се јавите кај вашиот лекар доколку „ноктот ја променил формата, бојата или паднал, а вие не ја знаете точната причина“.

Тие исто така препорачуваат посета на лекар ако „кожата околу ноктите станала болна, црвена, отечена и топла (паронихија), но тоа може да биде знак за инфекција или враснат нокт (обично на палецот). Друга причина што тие наведуваат е ако „ноктите се премногу дебели за да се исечат или не растат“.

Ако препознаете некој од симптомите, посетете го вашиот лекар за совет. Студија – ОВДЕ. За повеќе корисни содржини заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница.

Следно прочитајте: „Природен лек против габични инфекции на ноктите од нозете“ – ОВДЕ. Можеби ќе ве интересира и следната статија:„Д-р Спектор: Оваа промена на ноктите укажува на прележан вирус, погледнете ги без да проверувате антитела“ – ОВДЕ.

Природен лек против габични инфекции на ноктите од нозете