Пристигнува нагло заладување – не е добро! Доведува до нагло паѓање на притисокот: Можен е тромб, д-р Башиќ открива што треба да направиме…

Нагло заладување на времето е најавено околу Божиќ и ќе трае околу 20 дена, најавуваат метеоролозите. Го зголемува ризикот од формирање на тромби, предупредуваат лекарите.

Кои други симптоми се јавуваат и како најдобро да се заштитиме? Д-р Снежана Башиќ за К1 истакна дека зимските временски промени се поопасни. За разлика од зимата, во текот на летото постои опасност од прегревање.

Но, евидентирани се и случаи на cмрт поради смрзнување.

„Важно е да се напомене дека не смеете веднаш да внесувате „смрзнато“ лице во многу топла просторија, бидејќи тоа може да предизвика проблеми со крвните садови.

Прочитајте: „ТРОМБОЗА, ПОПУШТЕНИ И ПОДУЕНИ ВЕНИ: Ефикасен природен лек од две состојки“ОВДЕ.

Патофизиолошки, ние сме затворен циркулаторен систем и не реагираме исто на сите надворешни температури, и покрај присуството на центар за терморегулација.

Во ситуации кога го шокирате терморегулаторниот центар, без разлика дали е изложен на екстремно ниски или високи температури, телото не може соодветно да се прилагоди.

Сите информации кои доаѓаат однадвор, од рацете и нозете, до околината, стигнуваат до мозокот. Мозокот ги обработува и ги испраќа до крвотокот и рецепторите. Во крвните садови има голем број на различни видови рецептори кои реагираат.

Прочитајте: „КОГА ПРВПАТ ЌЕ ВЕ ЗАБОЛИ ОВА МЕСТО, телото формира тромб, внимавајте на следните знаци“ОВДЕ.

Тоа може да предизвика таложење на тромбоцитите, движење и распределба на крвта“, вели докторката и додава:

„Во студени услови, крвта се дистрибуира до внатрешните органи за да се зачува топлината.

Кога ќе внесете лице изложено на студ во премногу топла просторија, наглото проширување на периферијата може да предизвика непријатни невролошки ситуации.

Овој ненадеен процес може да доведе до ненадеен пад на притисокот, забавување на движењето на крвта и удирање на крвните елементи од ѕидовите на крвните садови.

Важно е да се делува внимателно за да се избегнат потенцијално сериозни последици“, објаснува таа и додава дека ваквото време ги погодува хронично болните пациенти.

„Ваквото време го фаворизира развојот на многу вирусни инфекции. Ја изгубивме свеста за постоењето на други респираторни вируси, по короната. Сега се соочуваме со ситуација во која цели семејства се разболуваат.

Еден од респираторните вируси се карактеризира со долготрајна кашлица, која трае од еден до два месеци, па дури и до осум недели. Овој период е погоден за инфекции кои не фаворизираат ниту здрави ниту болни луѓе.

На хроничните срцеви пациенти им одговара поблага клима, бидејќи не им одговара студено време. Топлото време, пак, ги погодува состојбите како што е ангина пекторис“, изјави д-р Башиќ.

Се препорачува луѓето редовно да го следат крвниот притисок, особено во зима, со цел да се спречи нагло зголемување на притисокот во попладневните и ноќните часови.

Овие промени може да се појават без предупредување, а пациентите често доживуваат непријатност, отежнато дишење и аритмии.

Ненадејната промена на притисокот може да предизвика тромбоемболични компликации, мозочни удари и срцеви удари.

Затоа, важно е редовно да се контролира притисокот, бидејќи тромбот може наеднаш да блокира крвен сад, често без претходни симптоми.

Лицата со срцеви заболувања треба да прават ултразвук еднаш годишно, додека на младите им се препорачува при систематски прегледи.

Важно е да се следат димензиите на клучните артерии, како што се аортата, абдоминалната аорта и каротидот, со цел да се препознаат потенцијалните ризици поврзани со скоковите на притисокот“, заклучува д-р Снежана Башиќ.