Еден од најпознатите доктори од дијаспората е д-р Горан Трајковски од Скопје, кој живее и работи во Германија. Доктор Горан има многу следбеници на социјалните мрежи Инстаграм и Фејсбук, каде на пластичен начин, разбирлив за граѓаните, објаснува многу заболувања со кои се среќаваат луѓето.

Овојпат тој во својот краток прилог изнесе интересна, наводна случка помеѓу пациентка и лекар, а сè со цел да ги објасни својствата на кантарионот. Како што на сите им е познато, оваа билка е многу лековита и особено ценета од билкарите ширум светот.

Од кантарионот се приготвува многу лековито масло кое може да се користи надворешно, за побрзо заздравување на рани и обнова на надворешниот епител, но и внатрешно, исто така, за обнова на внатрешната слузокожа.

Познат е и кантарионовиот чај кој има мнoгу лековити својства, како и разните тинктури кои се приготвуваат од оваа билка. Меѓутоа, секој лек има свои корисни, но и негативни својства, па затоа е добро пред употреба да се прочитаат сите нус ефекти.

Па, таков е и случајот со младата жена која го пиела чајот како антидепpeсив, а на крај останала бремена, па за сето тоа го обвинила лекарот кој не и ги кажал сите нусефекти на оваа билка. Еве што вели д-р Горан:

„Лекар и препишува кантарион на млада девојка поради лесна депpесивна епизода. Неколку месеци подоцна таа останува бремена и го тужи лекарот за издршка на нероденото бебе. За што станува збор?

Кантарионот е одличен природен антидепpесив. Кај лесна и средно тешка депpесија има ефект споредлив со конвенционалните, фармацевтски антидепpесиви. Кантарионот го покачува нивото на серотонин, допамин во мозокот, но во поголема мера и на норадреналинот, што значи има активирачко дејство.

Но, покрај антидепpесивниот ефект, кантарионот ја зголемува и концентрацијата на одредени црнодробни ензими, како што е CYP450, кој што пак е одговорен за метаболизирање, односно исфрлање од телото на одредени лекови кои ги примаме.

Да се вратиме на примерот со девојката. Таа земала орална контpацепција, односно анти-беби пилyли. Поради истовремена терапија со кантарион, дошло до покачување на тие црнодробни ензими, а со тоа и забрзано метаболизирање на оpалните контpацептиви.

Сето тоа резултирало со брзо исфрлање од организмот, правејќи ги неефикасни. Така, покрај тоа што таа редовно ги земала апчињата, сепак останала бремена. И сега, таа бара одговорност од лекарот што не и го спомнал овој ефект на кантарионот.

Кое е вашето мислење? Има право жената да го тужи? Уште нешто важно! Не ја започнувајте терапијата со кантарион пред одмор или во период кога сте изложени на силно сонце, бидејќи посебно кај оние со светла кожа може да доведе до фотосензитивитет, односно алергија на сонце“, советува д-р Горан, линк – ОВДЕ.