Чоколадни кори за торта – совршен бисквит кој излегува рамен

Фото и рецепт: Катарина Кланац

Совршен чоколаден бисквити за калап бр. 26

Потребни состојки

10 јајца (белки + жолчки разделено)
16 лажици шеќер
200 мл масло
200 мл топла вода
2 ванилин шеќер
8 остро брашно
4 лажици меко брашно
4 лажици какао
2 прашок за печиво
1 лажица рум или течна ванила

Постапка:

10 белки изматете во цврст снег и оставете ги на страна.

10 жолчки пенасто изматете ги со 16 лажици шеќер, па додадете 200 мл масло и 200 мл топла вода. Промешајте и додадете 2 ванилин шеќер, па 8 лажици остро брашно и 4 лажици меко брашно. Додадете и 4 лажици какао и 2 кесички прашок за печиво, а за да добиете сочност на бисквитот додадете малку рум или течна ванила.

Потоа белките додадете ги рачно, мешајте со лажица со превртување, додека да ги соединете двете смеси, а сепак да се задржи пенливоста.

Смесата излејте ја во калап за торти бр. 26 и убаво птотресете ја за да излезат сите воздушни меурчиња. Печете во загреана рерна на 160 степени околу половина час. Кога ќе излади сечете на 6 делови со помош на жица. Јас ја исеков на пет кори зошто толку ми беа потребни.

Околу печењето: имам силна печка, па сите високи бисквити ги печам на 160 степени + вентилатор.

Оние обичните кори ги печам на 180 степени околу 15-20 минути.

Корите со блеки како оние за Милка торта ги печам на 170 степени 12 минути. Сите ги печам со вентилатор.

Пред печењето добро го протресувам калапот за да излезе воздухот и да се израмни смесата.

Фото и рецепт: Катарина Кланац

Loading...