Најтоплиот месец во 2023 година ќе биде одбележан со температури и до 40 степени Целзиусови во следните денови, а покрај веќе познатите совети дека треба да избегнувате да бидете надвор во најсончевиот дел од денот, да ги разладувате собите, да излегувате во природа на ладовина, да шетате покрај водени површини и да пливате во реки, езера, мориња и базени.

Се издвојува препораката на специјалистите по социјална медицина, дека покрај водата за пиење, најздравиот напиток за организмот кој може да ни помогне полесно да го надминеме тропскиот бран е чајот.

Најздравиот пијалак покрај вода

Во Центарот за промоција на здравјето на Заводот за јавно здравје во Суботица нè потсетуваат дека чајот со векови се смета за најздрав напиток, покрај квалитетната вода.

Во народната медицина на речиси сите народи во светот постои традиција на лекување со билки и чаеви. Фитотерапија, но добро е да знаете кога да пиете кој чај, на кој начин, колку често и колку време, бидејќи во спротивно, можни се штетни последици по здравјето како што се случува и со сè друго.

Специјалистот по социјална медицина д-р Зорица В. Драгаш вели дека се препорачуваат билки од поднебјето и благи чаеви кои не се засладени и не се врели кога се пијат.

Најкорисен чај во лето е зелениот

– Зелениот чај се препорачува за секојдневна употреба, доволни се една до две шолји, а се смета дека е особено корисен во лето.

Постојат неколку причини зошто овој чај е корисен за здравјето, бидејќи обезбедува заштита од УВ зрачење, хидрира, има одредени антиинфективни својства, го штити организмот од болести на срцето и крвните садови како и од дегенеративни болести.

Понатаму, го зголемува согорувањето на мастите, што помага во борбата со вишокот килограми и ја намалува веројатноста за добивање дијабетес тип 2, болести на вените и мозочен удар, како и срцев удар – вели за Блиц д-р Зорица В.Драгаш.

Зелениот чај е ефикасен и во борбата против остеопорозата, бидејќи содржи минерали кои ја зголемуваат густината и јачината на коските.

Постојат докази дека полифенолите во зелениот чај имаат превентивен ефект врз невролошките нарушувања и се смета дека го стимулираат учењето и центрите за меморија на мозокот да работат поефикасно.

Чаевите и најтешките болести

– Антиоксидансите во чајот помагаат во борбата против малигните заболувања, особено pакот на дојката, тенкото и дебелото црево, кожата, белите дробови, хранопроводникот, желудникот, панкреасот, црниот дроб, јајниците, простатата и усната шуплина.

Овие локализации на малигни заболувања се во исто време меѓу најчестите и може да се спречат.

Овој факт секако не значи дека ракот, од секаков вид, може да се спречи само со чај, туку значи дека зелениот чај му помага на организмот во борбата против малигните заболувања и дека е корисно да биде составен дел од правилната исхрана и здрав начин на живот – советува д-р Драгаш и напоменува дека ризиците за појава на многу болести се наоѓаат во нашата животна и работна средина, но и во навиките и однесувањето на одредена личност.

– Во науката и медицинската пракса е докажано дека усвојувањето на здрави навики го зачувува здравјето и значително ја намалува веројатноста или можноста за појава на најголемиот број на болести познати до денес – заклучуваат од Центарот.