Home Десерти БЕЛ КОМИСБРОТ…Крал меѓу чајните колачи, мек, миризлив, со суво овошје, создаден за...

БЕЛ КОМИСБРОТ…Крал меѓу чајните колачи, мек, миризлив, со суво овошје, создаден за со кафе…

БЕЛ КОМИСБРОТ…Крал меѓу чајните колачи, мек, миризлив, со суво овошје, создаден за со кафе…

Рецептот е постар од мене самата, од мајка ми… го памтам уште од детството. Ова е вистинкиот мирис и вкус од детството!

Потребни состојки:

6 белки
200 г шеќер
150 г брашно
100 мл масло
150 г микс од сечкани ореви, сечкани суви кајсии и суво грозје
малку рендана кора од лимон

Постапка:

1.Изматете белки во цврст снег со постепено додавање на шеќер. Матете додека шеќерот целосно да се растопи.

Кога ќе добиете цврст снег додајте масло и изрендајте малку лимонова кора, па внимателно промешајте го и брашното со постепено додавање. Не се става прашок за печиво.

2.Мешајте со лажица, полека, со превртување за да се сочува пенливоста на смесата. На крај додајте го миксот од ореви и суво овошје и убаво изедначете.

3.Калапот за срнечки грб намастете го со путер и посипете го со брашно. Распоредете ја во него приготвената смеса и израмнете.

4.Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути. Проверете со стапче дали е готов.

5.Почекајте да излади, па потоа превртете го на чинија. За да се исече убаво, почекајте колачот целосно да излади. Одозгора посипете шеќер во прав.

Фото и рецепт Наталија/coolinarika.com