Home посни колачи Баклава ролнички со јаболка…Совршен десерт за посни денови кога сакате брзо и...

Баклава ролнички со јаболка…Совршен десерт за посни денови кога сакате брзо и лесно да се заблажите

Баклава ролнички со јаболка

Овој лесен и вкусен десерт е совршен избор за посни денови, кога сакате да уживате во слатко задоволство без компликации.

Аромата на печени јаболка и цимет ќе ја исполни кујната, а подготовката е брза и едноставна, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За филот:
2 кг (кисели) јаболка
2 лажици шеќер
2 лажици гриз
2 лажички цимет

За ролатите:
500 г готови кори за баклава
100 мл вода
100 мл масло
НМД
путер (за премачкување на тепсијата)

За сирупот:
400 мл вода
400 г шеќер
сок од лимон по вкус

Постапка:

Прво, излупете ги и изрендајте ги јаболката. Додајте ги шеќерот, гризот и циметот, па добро измешајте сè за да се соедини филот. Поделете го филот на четири еднакви делови, за четири ролати.

Подгответе смеса за премачкување со мешање на водата и маслото.

Земете три кори за секој ролат. Ставете една кора, премачкајте ја со смесата од вода и масло, па ставете втора кора врз неа и повторно премачкајте. Конечно, ставете трета кора и премачкајте ја.

Распоредете еден дел од филот по должината на последната кора. Внимателно свиткајте ја кората во ролат и исечете го на парчиња по желба. Повторете ја постапката за преостанатите три ролати.

Намачкајте ја тепсијата со путер. Наредете ги ролатите и премачкајте ги одозгора со преостанатата смеса од вода и масло. Печете во загреана рерна на 180 степени Ц околу 30-40 минути, додека да добијат златна боја.

Додека се печат ролатите, подгответе го сирупот: ставете ја водата и шеќерот да провријат 10 минути, па додајте сок од лимон по вкус и оставете го да се излади.

Веднаш штом ролатите ќе се испечат, прелијте ги со ладниот сируп. Оставете ги да се натопат и да се изладат пред послужување. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: