Home Десерти Сувата РЕВАНИЈА на баба ми со 4 јајца…Мека и сочна, лесна и...

Сувата РЕВАНИЈА на баба ми со 4 јајца…Мека и сочна, лесна и брза постапка

Реванија според бабината тајна

Овој традиционален десерт е мек, сочен и полн со топлина на домашната кујна.

Реванијата по рецептот на баба ми е совршен спој на едноставни состојки што создаваат неодолива арома и вкус, идеален за семејни собири или секојдневно уживање, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

4 јајца
150 г шеќер
10 г ванилин шеќер
150 мл масло
150 г кисело млеко
150 мл млеко
280 г брашно (20 лажици)
20 г прашок за печиво
путер за намастување на плехот
малку кокосово брашно за посипување
шеќер во прав за декорација
НМД

Постапка:

Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер со електричен миксер додека смесата згусне и добие светла боја.

Додајте го маслото, киселото млеко и млекото, па промешајте со жица за да се соедини сè рамномерно.

Потоа сипете го брашното и прашокот за печиво, мешајќи повторно со жица додека да се растворат сите грутчиња и смесата стане мазна.

Сипете ја смесата во плех со димензии 21 × 31 см, претходно намастен со путер. Одозгора рамномерно посипете малку кокосово брашно.

Ставете го плехот во загреана рерна на 250 °C, но веднаш намалете ја температурата на 160–180 °C (во зависност од рерната) и печете 35 минути, додека реванијата добие златна боја.

Оставете го печениот колач малку да се излади во плехот. Потоа превртете го на соодветна подлога, исечете го на коцки и обилно посипете го со шеќер во прав.

Послужете го топол или на собна температура за најдобар вкус. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/Avn7_L87Wy8?si=FL8oYo117h2DNuNN