Гром салата
Гром салатата е освежително и богато предјадење кое комбинира варено пилешко месо, пикантни вкусови и кремаста текстура.
Овој рецепт е идеален за свечени пригоди или едноставно за уживање во вкусен оброк со семејството.
Подготвена со внимателно одбрани состојки, оваа салата ќе ги воодушеви вашите гости со својата едноставност и хармонија на вкусови, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
500 г бело пилешко месо
200 г кулен
4 варени јајца
5-6 кисели краставички
1 лажица сенф
200 г мајонез
200 г кисела павлака
50 г рендан кашкавал
НМД
Постапка
1. Сварете го пилешкото месо во малку посолена вода додека да омекне, околу 20-25 минути. Откако ќе се излади, исечкајте го на ситни коцки.
2. Ситно исечкајте го куленот, киселите краставички и варените јајца.
3. Во длабок сад измешајте ги исечканото пилешко месо, куленот, краставичките и јајцата.
4. Во посебен сад соединете го мајонезот, киселата павлака и сенфот. Мешајте додека да добиете хомогена смеса.
5. Прелијте ја смесата од мајонез, павлака и сенф врз сувите состојки и внимателно промешајте за да се соединат сите вкусови.
6. Додајте го ренданиот кашкавал и повторно нежно промешајте.
7. Покријте ја салатата и оставете ја да се излади во фрижидер пред послужување.
Салатата послужете ја ладна, по желба украсена со малку свежи билки или дополнително рендан кашкавал. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












