Пет брзи и вкусни салати за новогодишната трпеза
Новогодишните празници се време за споделување радост и вкусни јадења со најблиските. Овие пет салати се подготвуваат за само пет минути, а нивниот вкус и свежина ќе ја збогатат вашата празнична трпеза.
Со едноставни состојки и брза подготовка, овие рецепти се идеални за секој домаќин кој сака да импресионира без многу труд, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
1. Салата со краставица, пченка и јајца
Состојки:
– 200 г краставица
– 100 г рендан кашкавал
– 3 варени јајца
– 1 конзерва пченка (околу 340 г)
– 3-4 стебленца млад кромид
– 1 мал врзоп копар
– 1-2 чешниња лук
– сол по вкус
– мелен црн пипер по вкус
– мајонез за прелив
– НМД

Постапка:
Исечкајте ја краставицата на коцки и ставете ја во длабок сад. Изрендајте го кашкавалот на крупно ренде и додајте го во садот.
Варените јајца исечкајте ги на ленти и додајте ги заедно со пченката. Ситно исечкајте го младиот кромид и копарот, па додајте ги во смесата.
Изрендајте 1-2 чешниња лук, посолете и зачинете со црн пипер по вкус. Додајте мајонез колку да се поврзат состојките и добро измешајте. Послужете ја салатата на чинија, украсена по желба.

2. Салата со морков и кашкавал
Состојки:
– 1 голем морков (сиров)
– 100 г кашкавал
– 1 врзоп магдонос
– 1 конзерва грашок (околу 340 г)
– 1-2 чешниња лук
– сол по вкус
– мелен црн пипер по вкус
– мајонез за прелив
Постапка:
Изрендајте го морковот на ренде за корејски моркови или на обично крупно ренде и ставете го во сад. Посолете и зачинете со црн пипер, па додајте рендан лук и измешајте.
Оставете кратко да отстои за да омекне морковот. Изрендајте го кашкавалот, ситно исечкајте го магдоносот и додајте ги во садот заедно со грашокот. Прелијте со мајонез, измешајте и послужете на чинија.

3. Салата со морков и ананас
Состојки:
– 300 г свеж морков
– 1 конзерва ананас (парчиња или кругови, околу 340 г)
– 1 чешне лук
– сол по вкус
– мелен црн пипер по вкус
– 2 лажици мајонез
Постапка:
Исечкајте го ананасот на мали коцки. Изрендајте го морковот и ставете го во сад заедно со ананасот. Додајте рендан лук, посолете и зачинете со црн пипер. Прелијте со две лажици мајонез и добро измешајте. Послужете ја салатата свежа.

4. Салата со грашок
Состојки:
– 4 варени јајца
– 2 топени сирења (зденка, а може и кашкавал)
– 1 конзерва грашок (околу 340 г)
– 3-4 стебленца млад кромид (или обичен кромид по желба)
– мајонез за прелив (2 лажици)
Постапка:
Исечкајте ги варените јајца на коцки и ставете ги во сад. Изрендајте ги топените сирења на крупно ренде и додајте ги во садот заедно со грашокот.
Ситно исечкајте го младиот кромид (или обичниот кромид) и додајте го во смесата. Прелијте со мајонез, измешајте и послужете на чинија.

5. Салата „Днестар“
Состојки:
– 500 г кинеска зелка или марула или обична зелка
– 300 г димена колбасица
– 1 конзерва грашок (околу 340 г)
– 1 лажичка сенф во зрна (или обичен лут сенф)
– 100 г мајонез
– сол по вкус
– мелен црн пипер по вкус
Постапка:
Исечкајте ја зелката на тенки ленти и ставете ја во голем сад. Колбасицата исечкајте ја на коцки и додајте ја во садот заедно со грашокот.
Посолете внимателно, имајќи предвид дека колбасицата и грашокот се веќе солени, па зачинете со црн пипер и додајте сенф во зрна. Прелијте со мајонез, добро измешајте и послужете ја салатата свежа.
Овие салати се совршен избор за брза и вкусна празнична трпеза. Уживајте во подготовката и празничната атмосфера! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:











