Home зимница Ловечка салата за зима – рецепт без конзервански

Ловечка салата за зима – рецепт без конзервански

Ловечка салата за зима – природен рецепт без конзерванси

Ловечката салата е традиционално јадење што носи топлина и вкус на летото во студените зимски денови.

Овој рецепт е целосно природен, без конзерванси, изработен со свежи состојки и едноставна постапка. Совршен за сите што сакаат да уживаат во домашна, здрава зимница.

Подгответе ги теглите и зачувајте го вкусот на природата, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 кг домати
– 4 главици кромид
– 500 г моркови
– 2 кг пиперки
– 1 главица лук
– 100 г сол
– 100 г шеќер
– 100 мл алкохолен оцет (9%)
– 100 мл масло
– 2 ловорови листа
– свеж магдонос (по желба)
– лута пиперка (по желба)
– НМД

Постапка:

1. Измијте ги доматите, излупете ги и отстранете го средниот дел. Исечкајте ги на коцки и изблендирајте ги до добивање густ сок. Претурете го сокот во поголем сад за готвење.

2. Ситно исечкајте ги четирите главици кромид. Додајте го кромидот во садот со доматниот сок и варете на умерена температура околу 20 минути, повремено мешајќи.

3. Измијте ги и исчистете морковите, па исечкајте ги на кругови. Оставете ги на страна.

4. Измијте ги пиперките, отстранете ги семките и исечкајте ги на ситни коцки.

5. Во садот со домати и кромид додајте ги морковите и пиперките. Потоа додајте една ситно исечкана главица лук и сè убаво измешајте.

6. Додајте 100 г сол, 100 г шеќер, 100 мл алкохолен оцет (9%), 100 мл масло и два ловорови листа. По желба, додајте малку ситно исечкана лута пиперка за благ пикантен вкус. Промешајте и варете на умерена температура околу еден час.

7. Додека салатата се готви, стерилизирајте ги теглите и капаците. Теглите загрејте ги во рерна на 100°C, а капаците избришете ги со крпа натопена во оцет за дезинфекција.

8. По еден час готвење, проверете ја густината на салатата. Доколку сакате погуста текстура, продолжете со готвење уште 30 минути.

9. Ситно исечкајте свеж магдонос (по желба) и додајте го во салатата. Промешајте.

10. Во топлите стерилизирани тегли внимателно претурете ја топлата салата, пополнувајќи ги постепено. Затворете ги теглите со капаците, внимавајќи да не се изгорите.

11. Завиткајте ги теглите со ќебе и оставете ги постепено да се изладат. Потоа, складирајте ги на темно и ладно место.

Од наведените состојки се добиваат околу четири тегли ловечка салата, подготвена да го збогати вашето мени во текот на зимата. Уживајте во природниот вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: