9 ПОСНИ ЧОРБЕСТИ ЈАДЕЊА…Која од која повкусна чорбичка…За мерак…

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

50 г путер/маргарин/масло,
900 г компир на коцки,
1 главица кромид кромид (110 г),
100 г морков исечен на поголеми парчиња,
170 г ситно сечкан домат,
80 г ориз,
сув зачин (вегета), црвен пипер,
1,300 мл врела вода,
1 голема лажица магдонос

Чорбата на моето детство и првото јадење кое научив да го приготвувам! Сè уште го правам по истиот рецепт

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г боранија (може и смрзната, жолта),
1 главица кромид,
5-6 чешниња лукче,
2 моркови,
малку свеж магдонос,
2-3 компири,
1 зелена пиперка (и 1 црвена по желба),
малку масло, црвена зачинска пиперка во прав, црн пипер, сол и сув зеленчуков зачин (вегета) по вкус

Поради овој рецепт ќе се сеќавате на мене: Боранија невидена, ниту пробана досега – врвен рецепт

РЕЦЕПТ 3 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1/2 страк праз,
2 моркови,
1 корен од целер со малку лист,
1 корен од морков,
1/2 помала главица зелка,
1-2 раце грашок,
1 свежа црвена пиперка,
1 компир,
1 шолја за кафе ориз,
2-3 ловорови листови,
1/2 лажичка црн пипер во зрно,
1 супена лажица сув зеленчуков зачин, сол и мелен црн пипер по вкус, малку свеж магдонос

РЕЦЕПТ 4 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 врзоп млад кромид или 1 главица стар кромид,
2 поголеми моркови,
1 голем корен пашканат или корен од магдонос,
2 помали компири,
200 – 300 г спанаќ,
4 лажици ориз,
2 чешниња лук,
малку масло, сув зачин, црн пипер, магдонос

ПОСНА ВИТАМИНСКА ЧОРБА: Оброк кој го крепи телото во посните денови – уживајте во божествениот вкус

РЕЦЕПТ 5 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

рибина глава и малку месо од крап,
2 моркови,
1 пашканат,
1 корен од целер,
2 домати,
1 главица кромид,
1 лажица брашно,
1 зелена пиперка,
вегета, црвен пипер и толчена лута пиперка,
црн пипер, сечкан магдонос, ловоров лист, малку масло.

Посна рибина чорба за која сите зборуваат, има прекрасен вкус, секогаш се става и втора чинија

РЕЦЕПТ 6 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 поголеми компири
50 г непечен сончоглед (мелен)
50 г сусам (мелен)
100 г соја трошки / овесни снегулки
2 главици кромид
200 мл мелени домати од тегла
5-6 печени,издробени пиперки од фрижидер (може и суви)
2 лажици таан
1 мало лажиче чили во прав
сол по вкус

ПОСНА ЧОРБА БЕЗ КАПКА МАСЛО

РЕЦЕПТ 7 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (чаша од 200 мл):

15-20 печурки
1 главица кромид со средна големина
1 морков ситно сечкан или рендан
2- 3 чешниња лук
1 црвена пиперка
сол, црн пипер
1 полна лажица брашно
1 китка копар/магдонос
3 – 4 лажици маслиново масло
1/2 чаша млеко (за посна варијанта користете растително млеко, опционално)
4 чаши топла вода

КРЕМАСТА ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ….Многу вкусен топол оброк од зеленчук, полна чинија со витамини…Може да биде и посно

РЕЦЕПТ 8 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 литар вода,
200 мл зготвен домат (доматен сос/доматно пире или салца,
30 мл маслиново масло (може и обично масло за готвење),
1 свежа пиперка,
сол и сув зачин по желба, свеж лист од магдонос и целер, посно фиде/тестенини без јајца

КОМПЛЕТЕН ПОСЕН РУЧЕК -КОМПИР И ЧОРБИЧКА: Го јадеме без леб, мав му правиме

РЕЦЕПТ 9 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

300 г морков,
150 г црвен кромид (може и обичен),
2 кг свежа зелка,
50 мл масло,
10 г сол или по вкус,
15 г зеленчуков сув зачин (вегета),
3-5 г црвен пипер во прав,
3 г црн пипер во прав

ВКУСНА ЗЕЛКА КАКВА ШТО ЈА ПРАВЕА НАШИТЕ БАБИ: Од ова јадење ви надоаѓа вода во уста