Чорбата на моето детство и првото јадење кое научив да го приготвувам! Сè уште го правам по истиот рецепт

Ова јадење ми е омилено, не само затоа што е вкусно, туку затоа што ме враќа назад во убавите спомени. Ова е мојот рецепт.

Потребни состојки:

50 г путер
900 г компир на коцки
1 главица кромид кромид (110 г)
100 г морков исечен на поголеми парчиња
170 г ситно сечкан домат
80 г ориз
сув зачин (вегета), црвен пипер
1,300 мл врела вода
1 голема лажица магдонос

Постапка:

Путерот ставете го да се растопи во длабоко тенџере. Додадете сечкан кромид, морков и домат, па пропржете го зеленчукот неколку минути.

Компирите измијте ги, излупете ги и исечете ги на коцки. Во пржениот зеленчук додадете ги сечените компири и убаво заедно промешајте добро да се заржи. Зачинете со сув зачин и мелен црн пипер.

Додека се готви компирот, додавајте постепено по малку врела вода, но не ја истурајте целата количина одеднаш.

Потоа намалете го огнот на умерена температура, додадете го оризот, долејте го остатокот од водата и гответе додека убаво сè да омекне.

Пред крај додадете 1 голема лажица магдонос, сув.

Чорбата излегува малку густа, не премногу, но кој не ја сака оваа густина може да додаде уште вода, уште околу 200 мл, или пак течна неутрална павлака.

Коментар на Васка Трајчева:

”klin corba se pravi so praz da provrie pa se dodava oriz zacin i na kraj tetka zaprska so moze puter ili zejtin i crven piper a ovaa se vika mangja so kompir i oriz bar taka znaeme od nasite roditeli”

Loading...