БИЛКА НА ИДНИНАТА…Ги јакне коските и срцето, спречува pак, дијабетес и болести на дигестивен тракт…
Леблебија, наут, варен грав – тоа се сите имиња за истата зрнеста храна, мешунка богата со протеини. Наликува на соја со светло-кафеава боја, а начините за нејзино приготвување се различни, пишува НМД.мк
Може да се користи како вариво, мелена како брашно за правење леб, но, исто така, леблебијата може да се јаде пржена, како семки.
Тука, секако не можеме да запреме, наутот е одличен додаток на супите, и доколку се сомеле во блендер, со додавање на малку маслиново масло и зачини ќе добиете одличен намаз за леб.
Леблебијата е богата како со растворливи, така и со нерастворливи влакна. Додека растворливите влакна помагаат во одржување на жолчката под контрола, нерастворливите влакна го забрзуваат варењето и помагаат при cлабеење.
Тие исто така прават да се чувствувате сити подолг временски период. Прочитајте кои се лековитите својства на наутот и како помага во превенција од различни болести: