БИЛКА НА ИДНИНАТА: Ги јакне коските и срцето, а спречува рак, дијабетес и болести на дигестивен тракт

Леблебија, наут, варен грав – тоа се сите имиња за истата зрнеста храна, мешунка богата со протеини. Наликува на соја со светло-кафеава боја, а начините за нејзино приготвување се различни, пишува НМД.мк

Може да се користи како вариво, мелена како брашно за правење леб, но, исто така, леблебијата може да се јаде пржена, како семки. Тука, секако не можеме да запреме, наутот е одличен додаток на супите, и доколку се сомеле во блендер, со додавање на малку маслиново масло и зачини ќе добиете одличен намаз за леб. Лековити својства на наутот:

Помага во б орбата против дијабетесот

Истражувањата покажале дека дијабетичарите тип 1 кои често консумираат храна богата со растителни влакна, имаат намалено ниво на гликоза, а дијабетичарите тип 2 можат да го подобрат нивото на шеќер во кр-вта, липиди и инсулин. Експертите препорачуваат 21-25 грама диетални влакна дневно за жени и 30-38 грама за мажи.

Го зачувува здравјето на коските

Железо, фосфати, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К кои се наоѓаат во леблебијата придонесуваат за здравјето и јачината на коските. Сепак, треба да се биде претпазлив кога станува збор за овие минерали бидејќи премногу фосфор и премалку калциум може да резултираат во ослабување на коските.

Го намалува к рвниот притисок

Една од најважните промени што треба да ја прифатите за да го намалите к рвниот притисок е да јадете намирници кои се сиромашни со натриум, а токму таква е наутот. Покрај тоа, содржи и калиум, кој е подеднакво важен и за нормализирање на к рвниот притисок.

Леблебијата е богата како со растворливи, така и со нерастворливи влакна. Додека растворливите влакна помагаат во одржување на жолчката под контрола, нерастворливите влакна го забрзуваат варењето и помагаат при слабеење. Тие исто така прават да се чувствувате сити подолг временски период.

2. Тие се добар извор на протеини за вегетаријанците

За вегетаријанците се недостапни протеините кои лесно можат да се добијат од храна од животинско потекло. За да го надоместат недостигот на протеини, најдобар избор за нив би бил наутот и интегралната пченица. Ова е добар извор на протеини без додавање на калории и незаситени масти.

3. Манган за производство на енергија во организмот

Манганот е минерал кој му помага на телото да произведе енергија. Една чаша наут два или трипати неделно е доволно за полнење на батериите за цела недела. Најдобар начин е да ги јадете како закуска или да ги готвите со малку сол.

4. Леблебијата е богата со железо и важен природен додаток за жените

Леблебијата е богата со железо и е важен природен додаток за жени кои имаат мен-струација, дојат или се бремени. Децата што растат исто така имаат корист од вклучувањето наут во нивната исхрана.

5. Го стабилизира нивото на шеќер во к рвта

Растворливите влакна во леблебијата ќе помогнат во одржувањето на шеќерот во к рвта под контрола. Ако сте отпорни на инсулин или имате дијабетес, наутот е добар и обезбедува постојана бавно согорувачка енергија.

6. Добро за вашето срце

Редовно земање наут помага да се намали ЛДЛ или лошиот холестерол во вашето тело. Високиот холестерол може да предизвика мозочен у дар и срцев у дар, а наутот е природен начин да го намалите лошиот холестерол во вашето тело.

Леблебијата исто така содржи големи количини на фолна киселина и магнезиум, кои се добри за очите и зголемување на протокот на к рв.

7. Леблебијата содржи фитохемикалии кои делуваат како антиоксиданти. Оваа билка го намалува ризикот од рак на д ојка, штити од остеопороза и валунзи (налети од топли бранови) во менопаузата.

Претходна статијаРуски народни тинктури со векови стари за сите проблеми со р’бетот, вкочанетост и пропратни бoлки
Следна статијаТАА Е НАШЕТО ТРЕТО БЕЛОДРОБНО КРИЛО: Бојата на кожата без грешка открива во каква состојба е нашето тело