ЕВТИН, АМА ВКУСЕН АЈВАР…Душица го направи во блендер за помалку од 1 час… Цените на купечките ајвари варираат, а оваа година ќе бидат уште поскапи од претходната.

Вкусот најчесто не може да се спореди со оној на домашниот производ, па многумина сепак се одлучуваат сами да си го приготват овој вкусен намаз од пиперки.

Душица Миловановиќ пoдготвува ајвар за кој тврди дека е доста исплатлив иако е евтин. При купувањето на ајвар од супермаркет не можете секогаш да знаете дали тој е подготвен од квалитетни пиперки.

Душица и за тоа предлага еден трик: ако ја отворите теглата и ја превртите наопаку, ајварот треба да остане во теглата, во тој случај е квалитетен, на некој начин, нешто слично како проверување на квалитетот на медот. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

6 кг пиперки,
2,5 кг модар патлиџан,
1,5 литри вода,
1 литар јаболков оцет,
100-150 г сол,
2-3 лажици шеќер,
1 литар масло.

Втора варијанта:
5 кг пиперки,
1,5 кг модар патлиџан,
1,5 литар вода,
6 лажици сол,
5 лажици шеќер,
150 мл оцет,
50 мл масло.

ПОСТАПКА:

Душица направи многу евтин ајвар во блендер: „Се прави за 1 час, излегува многу“