Сутлијаш со 1 лажица густин…Овој десерт е толку многу вкусен, можам секој ден да го јадам…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

150 г ориз
500 мл вода
1 литар млеко
10 г ванилин шеќер
100 мл ладна вода
1 лажица скроб/нишесте/густин
цимет

ПОСТАПКА:

1.Измиениот ориз прелијте го со вода и од моментот на зовривање варете го 15 минути со повремено промешување.

2.Кога ќе ја впие водата сипете го млекото и варете го оризот уште 20 минути на умерена температура. Потоа додајте го ванилиниот шеќер и шеќерот (по вкус).

3.Во половина чаша ладна вода растворете полна лажица густин, па сипете во оризот. Варете уште 2 минути со непрекинато мешање.

4.Претурете во десертни чаши и оставете целосно да се олади. Одозгора сипете цимет во прав и послужете добро изладено.

СУТЛИЈАШ СО ПУДИНГ: „Никогаш подобар не сум јадела“ – Оригинален турски рецепт