Сиров домат во шише, стар рецепт за брза зимница полна со витамини…
Да се потсетиме на еден малку заборавен стар рецепт за сирови домати во шише. Според рецептот што ви го пренесувам, мајка ми со години подготвува домати за зимница.
Вака подготвените домати можат да стојат 2 години без да се расипат. Бидејќи не е термички обработен, ќе ги задржи витамините и минералите.
Покрај брзата и лесна подготовка, ова е и една од предностите подготвувајќи ги доматите за зимата на овој начин.
Бидејќи не е термички обработен, потребно е да се додадат по сосем малку конзерванс и винобран. Затоа, по подготовката, почекајте 40 дена пред консумирање за целосно да растопат.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ за 6 литри сок:
6,5 кг нелупени / 5 кг исчистени домати
500 г моркови
10 црвени слатки пиперки
по желба 1 или повеќе лути пиперки
3 лажици шеќер или по вкус
6 лажици сол или по вкус
1 китка магдонос
свеж босилек по желба
1 лажичка црн или бел пипер по желба
1/2 лажичка мелен ѓумбир по желба
5 г конзерванс
6 г винобран
ПОСТАПКА:
1.Исчистените состојки исечете ги и продгответе ги за мелење. Прво измелете го морковот, па босилекот и магдоносот, пиперките и на крај доматите. Ако се многу водлести, остранете дел од сокот, ако сакате да ви биде погусто.
Доматен сос за зима без конзерванси…додаток за пица, шпагети или готвени јадења…
2.Додајте ги шеќерот и солта и мешајте за да се растворат. на крај додајте ги конзервансот и винобранот. Поклопете го тенџерето и оставете го на собна температура да отстои 24 часа и да го заврши процесот на „вриење“.
3.Повремено промешајте и доколку се формирала пена, отстранете ја. Складирајте во стаклени шишиња или тегли и добро затворете. Чувајте на темно и ладно, консумирајте после 40 дена. Постапката погледнете ј ОВДЕ.