7 НАМИРНИЦИ КОИ ГИ ОБНОВУВААТ КОСКИТЕ И ЗГЛОБОВИТЕ: Ова треба да го јадете секој ден!Вежбањето, менувањето на начинот на живот и правилниот избор на чевли ќе ви помогнат да го подобрите вашето здравје.
Но, исто така е важно да се вклучат во секојдневната исхрана производи и елементи во трагови кои ќе го заситат телото со корисни материи. Модерната храна не е квалитетна и здрава, производите содржат премногу калории, сол, штетни прехранбени адитиви кои го засилуваат вкусот.
А ткивата на телото – коските, ‘рскавицата, зглобовите – се формираат од оние супстанции што ги внесуваме во телото. За нивна изградба и нормално функционирање не е неопходна само точната количина, туку и односот на влезните елементи: протеини, масти, јаглени хидрати, витамини и микроелементи.
Виталната активност не само на зглобовите, туку и на сите човечки органи и системи зависи од нивната оптимална рамнотежа. Секој човек кој се грижи за своето здравје мора да се придржува до главните принципи на здрава исхрана.
Почнете со намалување на вишокот килограми
За почеток, треба да ја дознаете вашата нормална физиолошка тежина, земајќи ги предвид возраста, градбата на тело и другите фактори и да се обидете да ги приближите вистинските показатели до посакуваните граници, а потоа да ја држите под контрола.
Бидејќи, од секој вишок килограм, зглобовите добиваат дополнително оптоварување. Вишокот тежина влијае на ‘рскавичното ткиво, кое го формира слојот помеѓу прешлените, што предизвикува негово стареење и абење.
Ако имате проблеми со зглобовите, намалете го вишокот килограми, отстранете го вишокот течност од телото, почнете да водите активен животен стил.
Без согласност на лекарот, не треба да одите на нискокалорична диета за дополнително да не го ослабите телото.
Но, ограничувањата како што се јадење помали оброци и избегнување нездрава, висококалорична храна може да ви помогнат да изгубите тежина и да управувате со болестите на зглобовите.
Храна што ја сакаат зглобовите и коските:
1. Морска риба
2. Желатин
3. Бобинки
4. Маслиново масло
5. Калинки
6. Диетални влакна (од овошје и мешунки)
7. Лиснат зеленчук (блитва, спанаќ, зелена салата)
За здравјето на зглобовите, ограничете ја оваа храна:
-кисели краставички и димена храна која содржи нитрати – задржува течност во телото;
-сосови, кечап, мајонез, оцет – негативно влијае на целото тело;
-рафинирани јаглехидрати и транс масти (брза храна, слатки од продавница) – предизвикуваат болести на мускулно-скелетниот систем;
-свинско месо и сирење – придонесуваат за развој на гихт;
-пиво, алкохолни и сите газирани пијалаци – употребата го оштетува зглобното и ткивото на ‘рскавицата.
Микро и макро елементи за здравје на зглобовите:
Железо – кај болести на зглобовите се ослободува зголемено количество фосфор. Неговото излачување го олеснува железото кое се наоѓа во калинката и во џигерот. Селенот е потребен за формирање на зиновијална (зглобна) течност.
Извори: месо, кафеав ориз, лук, житарици, алги.
Бор – помага за зајакнување на коскеното ткиво. Голема количина се наоѓа во јаткастите плодови, зелката, морските плодови, сувото грозје, сувите сливи.
Цинк – помага во производството на колаген, вклучен е во процесот на регенерација на клетките.
Калциум – го прави коскеното ткиво посилно, кое се наоѓа во млечните производи, јаткастите плодови, тврдите сирења, јајцата, пченката.
Калиум – учествува во метаболичкиот метаболизам, извор е лиснатиот зеленчук.
Фосфор – учествува во одржување на киселинско-базната рамнотежа. Голема количина во масна риба, грав, кој било зеленчук од фам.зелка. Но, елементот треба да биде содржан само во вистинска количина.
Магнезиум – го отстранува вишокот фосфор, учествува во работата на невроните. Достапно во семе од афион, темно чоколадо, какао, семки, јаткасти плодови, цреши, зелен зеленчук.
Сулфур – учествува во производството на колаген, придонесува за „влажност“ на ‘рскавицата, без неа таа станува сува и кршлива. Се содржи во пилешко, јајца, млеко, морска риба, кромид, зелка, јаболка.