Агроном ми ja советуваше оваа исхрана за ГОЛЕМ РОД НА КРАСТАВИЦИТЕ: Лани им раздавав на сите од што имав премногу!

Ако планирате сами да одгледувате краставици, овој совет што го добив од одличен агроном вреди злато!

Во нормален супстрат, садниците ги трошат хранливите материи за само 2 недели. Затоа е важно да им обезбедите сè што им им е потребно…

Не купувајте непотребно скапи ѓубрива од продавница и пробајте ја оваа природна исхрана.

Сè што ви е потребно се овие кујнски помошници…

Исхрана со квасец

Квасецот содржи многу корисни микроорганизми кои имаат способност да разградуваат органски соединенија и на тој начин да обезбедат подобра апсорпција на хранливите материи.

Практиката покажа дека употребата на квасец за ѓубрење на садници од краставици е многу корисна.

Квасецот го стимулира развојот на корењата на садниците и го поддржува растот и развојот.

Земете 10 г сув квасец. Растворете го во 3 литри вода на собна температура и додајте една лажица шеќер.

Добро измешајте и полевајте по 5 лажици од оваа смеса во корењата на секоја расад после наводнувањето.

Превенција од инфекции

За таа цел, јоден раствор е најдобар, но со него мора да се ракува внимателно за да не ги „изгорите“ корењата.

Користете 4 капки јод на 1 литар вода (собна температура). Додајте уште 3 лажици пепел од дрво. Можете да го примените ова решение во која било фаза на одгледување краставици. Од овој раствор се капнува по малку околу растението, но никако во корењата.

Исхрана со пепел од дрво

Краставиците сакаат пепел затоа што е богат со калиум и фосфор. Измешајте 1 чаша пепел во 3 литри топла вода. Оставете да отстои 24 часа. Полевајте по потреба.

Исхрана лушпи од кромид

Потопете ги лушпите од 5 главици кромид во 1 литар вода. Оставете да отстои 3 дена. Потоа полевајте ги билките по потреба. Видеото со советите можете да го слушнете ОВДЕ.