Во текот на летните месеци, овошјето и зеленчукот се незаменливи на нашето мени. Со доаѓањето на високите температури на организмот повеќе му е потребна свежа храна, а овошјето и зеленчукот се полни со витамини, минерали, влакна и одлични се за здравјето, но тоа не значи дека можеме да ги јадеме во неограничени количини, бидејќи сепак содржат шеќер.
Тие се деликатес од природата со кои не треба да се претерува. „Приближно 200 грама овошје дневно е сосем доволно, со таа количина добиваме доволно количество од сите потребни минерали и диетални влакна. Ако зборуваме за сокови, свежо цедени, тоа е количина од 120 до 150 милилитри на ден, не повеќе.
Зеленчук минимум 400 грама, односно четири порции. Зеленчукот нема шеќер, содржи минерали и диетални влакна кои се неопходни за здравјето на целиот организам“, изјави во една прилика за РТС, д-р Верослава Станковиќ, специјалист за исхрана.
Таа ги објасни и последиците од прекумерното внесување овошје. „Доколку временскиот интервал во кој консумирате голема количина на овошје е подолг, може да дојде до промена на гликорегулацијата, односно зголемување на гликемијата и затоа со тек на време може да доведе до појава на дебелина, хиперинсулинемија и тип 2 дијабетес“.
КОЕ ОВОШЈЕ СОДРЖИ НАЈМНОГУ ШЕЌЕР?
„Најмногу шеќер содржат сливите и грозјето, шеќерот од грозјето не треба да се занемарува. Што се однесува до лубеницата и дињата, неверојатно е што лубеницата има повисок гликемиски индекс од дињата, а дињата е очигледно послатка, но повторно има помала количина на вода отколку лубеницата, така што препорака е да консумирате повеќе диња, која има поголема хранлива вредност во споредба со лубеницата“, вели д-р Станковиќ за РТС.
Специјалистот за исхрана објасни и кои плодови потешко се варат и зошто.
„Сливите и крушите се овошја кои потешко се варат бидејќи имаат поголема количина на диетални влакна. Инаку, тие се исклучително здрави плодови. Што се однесува до кајсиите и праските, двете се обоени плодови кои имаат голема количина на бета каротен и други фитонутриенти кои имаат антиоксидантни својства.
Не би ја заобиколила капината, јагодата, малината, сите оние бобинки кои се премногу богати со фитонутриенти, помагаат во борбата против карциноми, слободни радикали, за зајакнување на имунитетот“.
Д-р Станковиќ посочува дека е исклучително важно да се консумираат до три литри вода дневно во текот на годината, а уште повеќе во лето доколку се зголеми физичката активност.
Сепак, таа советува дека не треба да пиеме вода од чешма.
„Не треба постојано да пиете вода од чешма, туку понекогаш и минерална, бидејќи во текот на летните месеци губиме голема количина на електролити, натриум и калиум, а тоа можеме да го добиеме преку таа вода ако не ги внесуваме преку храната.
Некои супи и чорби се исто така одлични. Што се однесува до овошјето, лубеницата е овошјето кое содржи најмногу вода, меѓу зеленчукот е краставицата и доматот, но краставицата може да нѐ хидрира и да ја намали жедта за краток временски период“.
Специјалистката за исхрана на крајот објасни дали и колку ладната храна ни помага да се разладиме и што најмногу ѝ помага на топло време.
„Претерано ладната храна не го лади телото. Тука настанува физиолошки ефект, кога јадеме ладна храна, нашето тело се обидува да ја зголеми телесната температура, а потоа се загрева. Сепак, некои намирници не можеме ни да ги чуваме на собна температура бидејќи доведуваат до развој на бактерии.
Значи, разладената храна е идеална за овие временски интервали, особено може да се консумираат разладени млечните производи, јогуртот, кефирот, киселото млеко, а понекогаш и слаткото млеко“, вели таа.