Нутриционистот и гастроентеролог Рустем Садиков откри кои се трите главни знаци кои укажуваат дека човекот треба да ослабе. Покрај згоените, на кои навистина им е потребна помош од стручњаци за да ја балансираат исхраната, во својата ординација често среќавал и пациенти кои немаат реална слика за своето тело и здравје и кои се убедени дека имаат вишок килограми.

Обично се работи за жени, тие се почесто под притисок да ја „дотераат“ линијата отколку мажите. „Често среќавам пациенти кои се обидуваат да ослабат. Иако на некои нема да им наштети ако намалат некој килограм, но има и такви кои ако ослабат, тоа ќе им наштети на здравјето.

Постојат три јасни знаци кои ќе ви помогнат да разберете дека не само што не треба да изгубите тежина, туку и не смеете“, започнува докторот. Тој вели дека не секој треба да биде „слаб“ како стапче, важно е да изгледате здраво и фит.

1. ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА МАСА

Најважниот фактор за одредување дали треба да изгубите тежина е индексот на телесна маса (БМИ). БМИ е мерка за тежина во однос на висината и е еден од показателите за општата здравствена состојба.

„Здравиот БМИ се движи од 18,5 до 24,9. Ако вашиот БМИ е во овој опсег, нема потреба да слабеете“, вели д-р Садиков. Покрај тоа, исто така многу е важно редовно да се мери обемот на половината.

„Кај жените, половината не треба да надминува 80 см, кај мажите 90 см. Како по правило, вишокот на овие индикатори укажува на висцерална дебелина. Ова може да биде знак за отпорност на инсулин“, вели тој.

2. НОРМАЛЕН КРВЕН ПРИТИСОК И НИВО НА ХОЛЕСТЕРОЛ

„Дури и ако имате оптимална тежина, важно е редовно да го проверувате крвниот притисок и нивото на холестерол (рамнотежата на добриот и лошиот холестерол, т.е. HDL и LDL). Треба да ја промените вашата исхрана и веројатно да изгубите тежина за да го подобрите вашето здравје, доколку холестеролот не е во оптимални граници.“

3. Дали имате доволно енергија за извршување на секојдневните активности?

Ако имате доволно енергија да ги извршувате секојдневните активности без да се чувствувате уморни или принудени да се „туркате“ бидејќи немате волја, тогаш најверојатно имате здрава тежина.

„Важно е да се запамети дека губењето на тежината не е секогаш решение. Ако имате оптимална тежина и немате никакви здравствени проблеми, тогаш слабеењето може да биде штетно. Ова ќе ви помогне да одредите дали навистина треба да изгубите тежина и, доколку е така, да создадете персонализиран, безбеден и ефикасен план за слабеење“, заклучува докторот.