Потребни состојки:
10 јајца
10 лажици шеќер
8 лажици ореви
4 лажици брашно
1 прашок за печиво
За прелив:
500 мл чоколадно млеко
Фил:
500 г шлаг шлаг во прав
600 мл кисела вода
700 г кисела павлака
250 г шеќер во прав
300 г мелени бисквити/ плазма
Постапка:
Изматете 5 белки во цврст снег и постепено додавајте 5 лажици шеќер, па матете додека шеќерот да се растопи.
Додавајте 5 жолчки една по една, непрекинато матејки со миксерот.
Потоа додадете 4 лажици мелени ореви, 2 лажици брашно помешано со половина прашок за печиво. Сето ова лесно промешајте го со лажица.
Смесата излејте ја во плех обложен со хартија и печете на 200 степени да зарумени. Јас печев во голема тепсија 30 х30 см, а ако сакате можете и во помала за да ви биде повисока тортата.
Од преостанатиот материјал испечете уште една кора.
За фил: Изматете шлаг со 600 мл кисела вода.
Киселата павлака, плазмата и шеќерот во прав измешајте ги, па во тоа додадете 6 лажици изматен шлаг. Сето ова соединете го.
Финална постапка:
Кората ставете ја на тацна па прелијте ја со 250 мл чоколадно млеко, премачкајте со половина фил и врз филот половина шлаг. Преклопете со втората кора и неа прелијте ја со 250 мл чоколадно млеко, со втората половина од филот и втората половина од шлагот.
Фото и рецепт: Александра Томиќ