„Ајде да разбиеме еден мит!“ – вели проф. д-р Драган Даниловски обидувајќи се на едноставен начин да ги објасни дилемите околу суплементацијата и изградбата на силен имунитет кои се наметнаа како една од главните теми во изминатиов период.

„Во тек на пандемијава цело време сме оп седнати со „јакнење на имунитетот“ преку гроз-ничаво голтање суплементи, лекови… Точно е дека во борбата со една вирусна инфекција, каква што е KO BИД-19, можеме реално да се потпреме, пред сѐ, на сопствената одбрана – неспецифичниот имунитет.

Меѓутоа, сосема погрешна е идејата, дека за успешна бор-ба со вирусот ни треба јак имунолошки систем! Тоа е погрешен концепт!“, објаснува д-р Даниловски и продолжува:

НЕ НИ ТРЕБА ЈАК ИМУНИТЕТ, НИ ТРЕБА ИЗБАЛАНСИРАН ИМУНИТЕТ!

Прејакиот имунолошки систем може да биде исто толку ш тетен, колку и преслабиот Тука само ќе го спомнам ризикот од настанување на опас-ната по живот „цитокинска бу-ра“. Таа е последица токму на претераната стимулација на имунолошкиот систем, што доведува до автоимуни реакции… и „бу ра“… и многу често – лош исход…

На другиот ек-стрем е преслабиот имунолошки систем. А тој таков станува, ако му се униш-ти „центарот“ за регулација – цревната бактериска флора. И видовме дека тоа многу успешно се постигнува со некритичното земање антибиотици. Но, тоа не е тема на текстов “, објаснува професорот за Доктори.мк

Како да постигнеме избалансиран имунолошки систем? Со имуномодулатори од типот на изопринозин, кверцерин, бета глукани и слични препарати? Со „цинкови“, „селени“, витамини (Ц, Д и Б)?

Никако не! Зошто? Затоа што тоа нема никаква смисла! Затоа што нема да умееме да процениме кога е доста! Затоа што лесно може да пречекориме во „црвената зона“, во пустото настојување, по секоја цена, да го „зајакнеме“ својот одбранбен систем! Што носи тешки ризици…

Организмот наш е совршено комплициран, избалансиран, самоодржувачки систем, со суптилни механизми за саморегулација (за одржување на т.н. хомеостаза). Не е можно – дури, вул-гарно е – да помислиме дека со едноставно пиење „хемија“, можеме да постигнеме негово „јакнење“!

Настрана фактот што тоа никако не е можно од денес до утре. Цел живот претходно не сме се грижеле за него и сега, наеднаш, мислиме дека со „хемија“ ќе го „набилдаме“!? „No way“! Па не е тоа апче за главоболка – испиј го и главоболката ќе помине за миг…

Тогаш, што треба да се прави?

Макотрпен и долг е процесот на доведување во рамнотежа на биолошките процеси во организмот. Тоа подразбира, пред сѐ, здрав начин на живот! А концептот на „здрав начин на живот“ се состои не само од избалансирана, разновидна исхрана, туку и секојдневна физичка активност, социјална активност, умеење да се ужива во мали задоволства… кои се вградуваат во мозаикот на едно генерално чувство на задоволство, благосостојба – да не речам, среќа! А тоа, за возврат, обезбедува и баланс на биолошките функции, меѓу кои и на имунолошкиот систем.

Звучи прекомплицирано и претенциозно? Можеби… Ама, per aspera ad astra!

Но, тоа за достигање до ѕвездите е долгорочна цел. Што можеме да постигнеме „на куси патеки“? Можеме ли да постигнеме нешто поопипливо, промптно, соочени со непосредната опасност од ко видот?

Можеме! Можеме преку одржување во топ-форма на цревната бактериска флора. Која, нели, го оптимизира/балансира имуниот одговор на организмот! Како? Тука (пак) доаѓаме до единствено логичното решение – преку балансирана исхрана, богата со протеини, витамини и минерали, но и со пробиотици и пребиотици.

Зошто не со суплементи? Затоа што само со користење на природни извори – храната, никако не е можно да се предозираат витамини, минерали…. И само преку храната не е можно да се претера со стимулацијата на имунолошкиот систем! Би рекол, појасно – здравје!“, заклучува професорот.