За здрав мозок и добра меморија во староста
Редовното консумирање ореви може значително да придонесе за зачувување на когнитивните функции и меморијата дури и во длабока старост.
Оревите, чиј изглед потсетува на структурата на мозокот, се природен извор на хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на мозокот.
Научните истражувања укажуваат дека редовниот внес на ореви може да има позитивно влијание врз когнитивните способности, благодарение на нивниот богат нутритивен состав, пишува НМД.
Според студија објавена во списанието „Journal of Nutrition, Health & Aging“ (2014), консумирањето ореви е поврзано со подобрување на когнитивните функции кај постари лица.
Истражувањето, спроведено на група учесници, покажало дека дневниот внес на ореви придонесува за подобрување на меморијата и намалување на когнитивниот пад.
Оревите се богати со омега-3 масни киселини, антиоксиданти и полифеноли, кои играат клучна улога во заштитата на мозочните клетки од оксидативен стрес и воспалителни процеси.
Овие соединенија помагаат во зајакнувањето на невронските врски и го поддржуваат здравјето на мозокот.
Д-р Ленор Араб, професор на Медицинскиот факултет при Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA), во рамките на споменатото истражување изјавила:
„Редовното консумирање ореви може да има заштитен ефект врз когнитивните функции, особено кај постарите лица, поради високата концентрација на антиоксиданти и есенцијални масни киселини.“
Покрај тоа, оревите содржат и витамин Е, кој е познат по своите антиоксидативни својства и способноста да ги штити невроните од оштетување.
Според д-р Џоан Сабини, невролог и автор на студии за исхраната и здравјето на мозокот, „внесот на храна богата со витамин Е, како што се оревите, може да го намали ризикот од невродегенеративни заболувања, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест.“
За оптимални резултати, се препорачува дневен внес од една рака ореви (околу 30 грама), што е доволно за да се обезбедат неопходните хранливи материи без прекумерен калориски внес.
Вклучувањето на оревите во секојдневната исхрана, било како самостојна ужина или како додаток во салати и други јадења, може да биде едноставен, но ефикасен начин за поддршка на когнитивното здравје.
Заклучно, редовното консумирање ореви, поткрепено со научни докази, претставува природна и достапна стратегија за зачувување на меморијата и здравјето на мозокот во подоцнежните години од животот, пишува НМД.