СОДРЖИ: железо, бакар, калиум, калциум, јод, фосфор, сумпор, антоцијан кој е антиканцерозен, јаглени хидрати, растителни белковини, растителна маст, витамини Б1, Б2, Ц и П.

Цвеклото лекува:

-анемија

-леукемија

-оштетување од рентгенско и радиоактивно зрачење

-го нормализира нискиот крвен притисок

-позитивно влијае на нервите и мозокот

Одредено правило за користење на цвеклото не постои, само што треба да се знае дека за да помогне како лек се препорачува да се користи свежо и тоа во вид на салати, изрендано, издробено или како сок.

Сокот се пие во голтки 250 мл, потоа 500 мл, па дозата се смалува повторно на 250 мл. По оздравувањето се препорачува да се пие по 250 мл дневно во текот на еден до два месеци.

Сок од цвекло засладен со мед лечи од слабокрвност.

Изрендано цвекло со малку сок од лимон и магдонос, како салата, ја чисти урината од киселини, ја обновува крвта, ја подобрува работата на црниот дроб, желудникот, жолчниот меур.