Иако Бразил сите нас не асоцира на егзотичност, сонце и задоволство, сепак реалноста таму е малку поинаква.

Бразил е претежно тропска земја позната по своите големи амазонски низини. Има влажна тропска и суптропска клима, освен во сувите подрачја на североисток. Во текот на годината има обемни дождови, па така, настинките и гриповите не се непознатица за бразилскиот народ.

Еден од традиционалните народни лекови со кои ги лекуваат ваквите настинки е следниот:

 

Потребни состојки:

½ јаболко (рендано)

½ главица кромид (рендано)

1 лажица мед

 

Состојките се мешаат и се јадат или пак се процедуваат и се пие во вид на напиток. Комбинацијата е интересна а состојките одлично се надополнуваат една со друга. Овој лек е ефикасен и како превенција од многу други болести поврзани со крвотокот и белите дробови.