Јапонија можеби ви е позната како дом на “аниме”, на сумо борачите и преубавите цветови на јапонската цреша. Но што е со нивните иновативни тоалети? Дали некогаш сте сонувале за возови кои доаѓаат на време и никогаш не доцнат?

Во продолжение погледнете неколку неверојатни изуми, културолошки обичаи и факти за јапонската култура кои ќе ве остават без зборови.

1.Возачите на автобуси во Јапонија штрајкуваа и уредно ги возеа патниците до својата одредница. Но, не им наплаќаа карта.

2.На лименките е напишан називот на пијалакот со Брајово писмо.

3.Јапонските навивачи останаа после натпреварот на Светското првенство во 2014 година за да го исчистат ѓубрето на трибините.

4.Во повеќето бањи има седиште за бебе прицврстено на ѕид.

5.Неодамна се породи жена во болница во Јапонија. Ова е храната што и беше сервирана.

6.Капаците на шахтите им се преубави, вистински уметнички дела.

7.Во Јапонија често можете да пронајдете вакви тоалети. Ги миете рацете, а водата ќе биде искористена за следното пуштање во ВЦ шолјата.

8.Повеќето училишта немаат чистачи. Наместо тоа, учениците сами чистат како знак за благодарност кон училиштето, но со тоа учат и како да станат продуктивни членови на општеството.

9. „Случајно удрив во твојот велосипед и го скршив ѕвончето. Извини”.

10.Еве како мазно оди возот при големи брзини.