ВО КОИ СЛУЧАИ ПОМАГА ЗОВРИЕНАТА ВОДА, а се подготвува само на еден начин

ВО КОИ СЛУЧАИ ПОМАГА ЗОВРИЕНАТА ВОДА, а се подготвува само на еден начин. Во принцип, можеме да кажеме дека сите болести се јавуваат поради акумулација на ток-сини во телото.
Кога организмот е силен и здрав, корисни делови од храната се апсорбираат за нормален развој на ткивото, а бескорисните се излачуваат преку цревата и урината. Според ајувердата, редовната употреба на врела вода го зајакнува „агни“, односно автоимуниот систем, енергијата, отпорноста и силата на организмот.
Меѓутоа, кога имунитетот е слаб, дел од храната не се вари ниту се излачува. Останува да скапува во цревата и создава леплива супстанција со непријатен мирис наречен “ама”.

Акумулацијата на ама (ток-сини) во различни делови на телото е во основата на секоја болест. Затоа ајурведската медицина препорачува употреба на топла, зовриена вода за разни болести. Ова најдобро се гледа во случај на треска и настинка.
На нашите простори пиењето на топла или врела вода се смета за чудно, но во Индија, Кина, Јапонија, и земјите кои се блиски до нив, врелата вода и топлите напитоци се пијат преку целата година, а тоа се смета за здраво и нормално. Така, ако нешто луѓето применувале и го пренесувале долги години од поколение на поколение, можеме да претпоставиме дека од некоја причина е корисно.
Древната ајуверда, која се смета за мајка на природната медицина, ја одликува врелата вода како за здравите така и за болните луѓе. Според неа, прв тип на врела вода е водата која вриела доволно долго до испарување додека да остане 1/4 од водата, за втора лековита вода се смета онаа која врие додека испари до половина од количината и вода која врие додека да останат 2/5 од количина на водата.
Во акутни состојби, кога температурата е последица на настинки, грип итн. ајурведската медицина пропишува да се користи вода подготвена во сооднос 50:50. Ова значи да зовриете литар вода и да оставите да врие се додека да остане половина литар, а потоа водата прелијте ја во термос.
Ако пациентот пие една до две голтки од оваа топла вода на секои половина час, треската брзо ќе помине. Се разбира, водата не смее да биде жешка, за да не го изгори јазикот, но доволно врела, како за чај.
Од друга страна, ако некое лице стра-да од хронична треска, тоа покажува дека ток-сините се навлезени длабоко во ткивата и дека се вкоренуваат во нив. Тогаш се препорачува познатиот ајурведски рецепт, односно вода што се вари додека да останат 2/5 од вкупниот волумен.
Значи, кога литар вода ќе испари и ќе останат 0,4 литри (400 мл), оваа вода е вистински лек за сите хронични болести. Притоа пациентот не треба да јаде или пие ништо освен оваа вода (максимум 3 дена, во зависност од силата и болеста на пациентот), тоа е безбеден лек дури и против хронична треска.
Се препорачува редовна употреба на зовриена вода што испарува само една четвртина (останува 0,75 л од еден литар) за сите хронични и постојани болести како што се астма, артритис, колитис, мигрена, синузитис, ангина пекторис и други срцеви заболувања, а оваа вода е исто така одлична и за целулит и сла-беење.
Зошто да ја варите водата?

Смислата на варењето на водата е повеќестрано. Прво и основно, со варењето се уни-штуваат микроорганизмите и се подобрува хемиската исправност на водата. Ако водата врие барем 5 минути, а потоа ја оставите да се излади, ќе забележите талог на дното, во кој се таложат одредени штет-ни соединенија. Така, освен микробиолошка корист, вриењето на водата овозможува и хемиска исправност.

Претходна статијаПРИРОДЕН ЛЕК ЗА СУВА КАШЛИЦА, искуствата велат дека поминува за 1 ден
Следна статијаMe poди и ми подари живот, а пред 9 години ми подари бубрег: Илија сега не се откажува од мајка си