Ротквиците се храна богата со хранливи состојки, а имаат ниска калориска вредност. изобилуваат со витамин Ц, растителни влакна, калиум, витамин Б6 и Б9, манган, протеини и јагленихидрати. Содржат и помали количества на други витамини од Б групата, потоа магнезиум, натриум, цинк, витамин К.

Високиот процент на вода, растителни влакна, но и ниската калориска вредност, ги прави ротквиците особено погодни при процесот на сла-беење. Ротквиците можат да го намалат ризикот од кардиоваскуларните заболувања. Слично како црвената зелка и боровинките, тие содржат тип на флавоноиди наречени антоцијанини.




Според една студија од неодамна, антоцијанините поседуваат антивоспалителни својства кои можат да го намалат ризикот од периферните артериски заболувања, ослабената работа на срцето, па дури и од заболувања на бубрезите.

Ова корисно дејство на антоцијанините, се должи на нивната способност да го намалат штет-ното влијание на слободните радикали, кои природно се присутни како „oтпад” од метаболитичките процеси, што постојано течат во организмот.




Намалување на б олките при остеоартритис. Витаминот Ц е есенцијален за создавање на колагенот, еден од најважните протеини во телото, кога станува збор за кocките. Исто така, овој витамин е важен за имуниот систем и низа на други важни процеси во телото. Ротквиците го содржат овој витамин во изобилие.




Ротквиците се добри за здравјето на кожата. Тие содржат низа на хранливи материи, како витамин Б, цинк, фосфор, витамин Ц, кои се многу важни за здрава кожа. Исто така, имаат и висок процент на вода, што обезбедува подобро хидрирање на организмот, што е многу важно за кожата.

Дополнително, тие имаат докажано антибактериско и антифугално дејство, што може да биде од особена корист во третманот на сува, напукната кожа и во превенцијата од различни кожни инфекции.




Оваа евтина намирница може да го спаси целото тело: Ги обновува жолчката, црниот дроб и тироидата од корен. Овој лек може да делува како лаксатив, а со тоа да ви помогне да се спасите од опстипација и да ја регулирате цревната флора.

Ротквиците се користат веќе неколку години за лекување на разни болести, бидејќи нејзините својства се многу ефикасни, особено кога станува збор за проблеми со штитната жлезда, проблеми со предвремено cтаpeење на кожата и болести на дигестивниот тракт.




Доколку оваа намирница ја вклучите во својот режим на исхрана, сигурно ќе бидете изненадени од сите благодети кои вашиот организам ќе ги добие токму од оваа билка. Имено, оваа билка се користи за лекување на разни видови болести, претставува одличен лаксатив и има одлични ефикасни лековити својства.




Потребни состојки: 4 ротквици со помала величина, 1 помало парче рендан ѓумбир, 4 лажици мед, 4 исцедени лимони, 50-100 мл вода. Постапка: Состојките ставете ги во блендер и блендирајте додека да добиете изедначена смеса. Кога ќе се создаде густа смеса, складирајте ја во стаклена тегла и затворете цврсто. Теглата чувајте ја во фрижидер.




Конcyмирајте по една лажица од мешавината 3-4 пати дневно во текот на три седмици и пијте два литри вода дневно за целосно да го направите детокcoт и обновувањето на opганите.

Природен сок за жолчка од ротквица: Црвен кромид, рен, ротквица, мед: Исечкајте една главица кромид/ сок од рендан корен од рен или една ротквица (нелупена, рендана). Одберете една од овие намирници и промешајте со 2-3 лажици мед. Се конcyмира по една лажица трипати дневно.




Ротквица и црвен кромид за исфрлање на слузта од белите дробови – рецепт. Постапка: Ставете во блендер 250 мл сок од лимон, една полна чаша мед, еден црвен кромид со средна големина исечен на парчиња, шест чешниња лук и една голема црна ротквица, излупена и исечкана на парчиња.




Блендирајте додека да се добие хомогена смеса. Потоа претурете го напитокот во стаклена тегла и чувајте го во фрижидер и оставете да отстои една недела. По изминатото време, започнете со конcyмирање на овој сируп за кашлица трипати на ден, по една лажица, 30 минути пред главните дневни оброци.