Ракот зема се поголем замав. Оваа болест добива епидемиски размери. Иако медицината забележува голем прогрес, сепак, најчесто решение за болеста е хемотерапија или операција.

Затоа ви ги претставуваме петте намирници кои ефикасно делуваат во превенција и лекување на болеста. Како што шеќерот може да биде храна за канцерогените клетки, оваа храна има силно негативно влијание врз ќелиите на ракот.

Грозје

Грозјето е богато со антиоксиданси. Најважната карактеристика е присуството на природни инхибитори, како што е ресвератролот.

Бројни истражувања покажале дека токму грозјето го намалува ризикот од појава на рак и го намалу неговиот раст.

За време на консумацијата на розје, се препорачува консумација и на семките кои ги содржи плодот.

Канабис

Маслото од канабис ефикасно ги уништува канцерогените клетки во организмот.

Единствен проблем е што во голем дел од земјите во светот, употребата на канабис е нелегална.

Зошто е куркумата толку моќна?

Еден од најмоќните антиоксиданси е куркумата. Една неодамнешна студија направена во Минхен покажа дека го спречува метастазирањето на ракот.

Куркумата има антивоспалително дејство кое го спречува ТНФ-алфа (тумор-некроза фактор) и го уништуваат стресот кој е еден од причинителите на оваа болест.

Глуварче

Цветовите и листовите на ова растение се богати со лековити супстанци, меѓутоа неговиот корен содржи активни состојки кои ги убиваат ќелиите на рак, а во исто време, здравите ќелии и понатаму остануваат неоштетени.

Зелеј чај

Зелениот чај своите здравествени придобивки ги должи на флавоноидите од кои особено е важен епигалокатехинот. Тој му помога на организмот да го блокира туморот.