За јодот се смета дека може да излекува стотици различни болести.

Интересот за јодот како лек потекнува уште од 19 век: неговите антисептички својства се користеле при лекување на повреди и рани. Но, од употребата на јодот во инхалирана форма и внатрешно, имало негативни последици, сè до некроза на белите дробови.

Затоа, јодот долго време беше заборавен, ша повторно се врати во дваесеттиот век како антисептик во форма на водни или алкохолни раствори. Во дваесеттиот век, третманот со јодни мрежи стана исклучително популарен. Се сметало дека ефектот е феноменален и дека овој лек лекува стотици болести.

Како се применува?

Со јод се црта мрежа на грбот, а полето што „реагира“ внатре во мрежата испраќа сигнал дека нешто не е во ред со органот во таа област. Рускиот лекар Колбашенко, кој остави многу научни трудови, се смета за основач на јодната мрежа.

Податоци за јодната мрежа

Во прилог на антисептично дејство, јодот има иритирачки локален ефект, ја активира циркулацијата на крвта и има антиинфламаторно дејство. Токму овие негови својства активно се користат кога јодната мрежа се нанесува на кожата.

Примената на јод на кожата дава одговор на рецепторите на кожата и крвните садови, крвните садови се шират, крвта циркулира поактивно во оваа област, што доведува до лачење на метаболички производи и прилив на имунолошки клетки, што доведува до олеснување на болката и елиминација на едемот и воспалението.

Примената на јод на кожата нема системски ефект, поради што овој метод на терапија е безбеден за деца и возрасни. Јодната мрежа може да се нанесува кај деца, стари лица и возрасни. Кај бебиња до една година може да доведе до иритација, бидејќи нивната кожа е дополнително чувствителна.

Делување на јодните мрежи

Јодните мрежи може да се користат во третман на инфективни и воспалителни болести на горниот респираторен тракт: бронхитис; тонзилитис; опструктивен бронхитис и бронхијална астма (ако не сте чувствителни или алергични на јод); ларингитис и трахеит.

Јодните мрежи активно се користат за повреди и воспалителни процеси во зглобовите и лигаментите и меките ткива: миелгија; модринки и истегнување; оштетување на лигаментите во коленото и зглобот; ‘рбетниот остеохондилоза; лумбосакрален радикулитис; артритис, артроза.

Употребата на јодни мрежи се користи и за: воспалителни процеси на кожата и поткожното ткиво; некомплицирани проширени вени; хемороиди; маститис, лактостаза; заболување на простатата.

Апликација

Јодната мрежа се нанесува на кожата со помош на памучни козметички стапчиња (стапчиња за уши). Стапчето се потопува во 5% раствор на јод и на телото се црта мрежа од вертикални и хоризонтални ленти. Големината на “полето” на идеална јодна мрежа е обично околу 1 квадратен сантиметар.

Продирајќи низ кожата во мускулното ткиво и крвните садови, јодот штетно влијае врз патогените микроорганизми, собирајќи ги нивните протеини. Оваа мрежа помага лекот да се апсорбира најефикасно и да дејствува рамномерно.

Кашлица

Без оглед на причината за сувата кашлица, јодната мрежа ќе помогне да се локализира воспалителниот процес на самиот почеток. Продирајќи во кожата и крвните садови, јодот помага да се зголеми циркулацијата на крвта, но се препорачува да се направи јодна мрежа само ако температурата не надминува 38 степени.

Како да излекувате кашлица со јод?

Мрежата се црта на на грлото (ако има ангина) или на градите (ако станува збор за пневмонија). Кај некои луѓе, кожата на овие делови од телото е особено чувствителна. Затоа, за почеток можете да ставите само капка јод. Ако по 10 до 15 минути на кожата не чувствувате горење, чешање и непријатност, тогаш можете да нацртате мрежа. Мрежата се црта двапати на ден: наутро и навечер!

Назален исцедок и настинки

За оние кои бараат начини за брзо лекување на течење од носот, јодната мрежа ќе биде многу ефикасно решение. Во овој случај, се нанесува во многу тенки линии на врвот на носот и на ноздрите. Се препорачува претпазливост бидејќи кожата на лицето е нежна и може да се појави црвенило и да се лупење кожата. Кај настинка, мрежата се исцртува на стапалата или на мускулите на телото.

Модринки

Ако сакате да отстраните модринки, јодната мрежа ќе ви помогне. Не треба да се користи во првите часови по настанување на модринката, туку се препорачува да се нацрта следниот ден.

Првиот ден, модринката се лади со мраз, а вториот ден, јодната мрежа се исцртува двапати: наутро и навечер