Home шербетни колачи Сочна раванија на старински начин, како што ја правеа нашите мајки, и...

Сочна раванија на старински начин, како што ја правеа нашите мајки, и денес е нашиот омилен десерт…

Сочна раванија на старински начин, како што ја правеа нашите мајки, и денес е нашиот омилен десерт…

Старински рецепт за раванија (од баба, мајка, а и јас ја правам често, особено за Прочка, според Кумановските обичаи). Рецепт на Лилјана Милева:

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

8 јајца се матат со
8 лажици шеќер, потоа се додаваат
8 лажици гриз
4 лажици брашно
рендана кора од лимон
НМД.мк

Се пече, а потоа се сече на парчиња и оладен се прелива со врел шербет, поредок, од:

900 г шеќер
700 мл вода
сок од 1 лимон
1 ванилин шеќер.

Во Кумановскиот крај освен раванија се нарекува и сунѓерка. Следи рецептот на Том Филос:

РЕЦЕПТ 2: За да го приготвите колачот ќе ви бидат потребни следните состојки: 

10 јајца,
10 г ванилин шеќер,
150 г шеќер,
60 мл масло,
10 г прашок за печиво,
150 г брашно.
НМД.мк

Колачот се приготвува во плех со димензии од 35х28 см.

За сируп:
600 г шеќер,
600 мл вода и
60 мл лимонов сок.

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ

Сочна раванија на старински начин, како што ја правеа нашите мајки

Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: