Со години секогаш исто ги правам…Најдобриот рецепт за галети (3 рецепти)…Еве што ви е потребно:
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (со путер):
2 цели јајца
130 г брашно
1/2 кесичка прашок за печиво
50 г путер на собна температура
70 г шеќер
кора од лимон
1 кесичка ванилин шеќер
ПОСТАПКА за рецепт 1:
Изматете ги путерот со шеќерот и ванилиниот шеќер, па додајте ги јајцата и соединете. Вклучете го апаратот да се загрева.
Додајте брашно помешано со прашок за печиво, како и ситно рендана кора од лимон.
Добро изедначете сè. Црпете по полна лажица од смесата и ставајте ги во апарат за галети и печете ги додека да поруменат.
Тестото можете да го печете и во калапи за мафини.
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (без путер – 1.начин):
5 јајца
550-600 г брашно
150 мл масло
1 кесичка прашок за пециво
кора од лимон
РЕЦЕПТ 3 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (без путер – 2.начин):
300 г брашно
100 г шеќер
1/2 прашок за печиво
1 кесичка ванилин шеќер
2 јајца
100 мл млеко
кора од лимон
ПОСТАПКАТА ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ОВДЕ.