Со 2 состојки ќе го излечите срцето, аритмијата и притисокот: лекот им помогнал на многумина

Аритмија или неправилна срцева работа е чест проблем со кој се соочуваат луѓето. Секој барем еднаш во својот живот почувствувал потскокнување на срцето, а тие кои хронично с традаат од тахикардија и брадикардија знаат колку овој проблем може да биде непријатен.

На аритмијата може да влијаат лошите животни навики, но и с трес, генетика, анксиозност, болести на штитната жлезда или некои таблети. Аритмијата може да биде предизвикана и кај висок притисок, срцева слабост и други болести на срцето.

Некои типови аритмија се јавуваат кај нормално, здраво срце, кога ќе се наруши дел од проводните патишта што ги предизвикуваат забрзаните импулси. Тоа може да биде резултат на ал-ко-хол, с трес, никотин, таблети, астмата или хроничен бронхитис.

Причини за срцеви аритмии може да бидат и некои лекови, или вишокот на тироидни хормони (зголемена функција на тироидната жлезда).

„Прескокнувањата“ на срцето, или т.н. екстрасистоли, се многу чести кај здравите луѓе и најчесто се безопасни. Повеќето здрави луѓе имаат барем едно дополнително прескокнување на срцето во текот на денот, екстрасистолите може да не се почувствуваат, или понекогаш се чувствуваат кога лицето лежи мирно во креветот.

Кофеинот, енергетските пијалаци, газираните пијалаци, ал-ко-хо-лот во поголеми количини, може да го зголемат бројот на екстрасистоли.

Постојат различни видови аритмии и сите се резултат на промените во електричниот (проводниот) систем на срцето. Аритмиите можат да бидат безо-пасни или о пасни по живот и да доведат до ненадејна срцева с мрт, некои се привремени, а некои постојани.

Аритмиите се почести кај постарите лица, посериозен вид на аритмија е почест по 60 – та година. Возрасните се почувствителни на несаканите ефекти на некои лекови кои доведуваат до аритмии. Дури и некои лекови може да бидат предизвикувачи на аритмија.

Народен лек за оваа состојба е токму овој лек, кој се покажал како доста лековит, а бројни сведоштва велат дека само овој лек им помогнал да се справат со аритмијата. Потребно е да го консумирате лекот секојдневно за да ги забележите првите олеснувања, а аритмијата исчезнува после еден месец.

Потребни состојки: 1 кромид, 1 јаболко.

Постапка: Потребни ви се само 2 состојки за подготовка на овој лек. Со овој лек ќе го подобрите целокупното здравје, работата на срцето и срцевиот ритам. За подготовка на овој лек излупете ги јаболкото и кромидот.

Потоа ситно исечкајте ги и изгмечете ги одделно. Ова може да го направите во блендер за да си ја олесните постапката. Доколку ги блендирате рачно двете состојки, соединете ги и мешајќи формирајте каша.

Но, ако ги блендирате во блендер тогаш може директно да ги ставите во блендерот за да се соединат. Лекот се подготвува за 2 минути. За постигнување на најдобри резултати консумирајте двапати во денот помеѓу оброците во период од еден месец.

Прочитајте ја и следната статија: Лук во маслиново масло: Ги лекува кр-вните садови и срцето, лекува ра-ни, поттикнува раст на нова коса

Фото и рецепт: Фера Хата Сариќ. Лукот помага во бор-бата и против срцевите болести, помага при настинки, кашлица и вирози, а исто така го намалува високиот кр-вен притисок.

Маслиновото масло има способност да го лекува дебелото црево, се покажало како одличен заштитник од рак на дој-ка, дијабетес, срцеви проблеми, артритис, висок холестерол, за слабеење, за подобрување на метаболизмот, за подобрување на дигестијата, спречува предверемено стареење и рак.

Потребни состојки: ½ од теглата – лук, ½ од теглата – маслиново масло.

Постапка: Лукот се лупи и малку со н ож или со виљушка се боцка, па се реди во тегла. Се прелива со маслиново масло до врв, се затвора теглата и се остава на темно место, на собна температура најмалку 15 денови до еден месец. Потоа лукот и маслото се готови за консумирање.

Употреба: За срце и кр-вни садови, холестерол и проблем со жолчката, секое утро на гладно се пие по една лажица од маслото, а може да се изедат 1 – 2 чешниња лук (во текот на денот, против настинки може да се изедат максимум до 4-6 чешниња). Втората лажица се консумира по потреба во текот на денот или навечер пред спиење.

Маслото се нанесува неколку пати дневно за лекување на ра-ни на кожата и слузокожата, за габични инфекции, како и на болни места на зглобови и грб.

За брзо растење на косата и спречување на опаѓање, се зема мал дел од ова масло со неколку чешниња лук и со рачен миксер се блендира додека да се добие смеса налик на мајонез. Оваа смеса се чува затворена во фрижидер и од неа секоја вечер се трие темето, се остава половина час до еден час да делува по што се одмива.

Маслиново масло

Маслиновото масло има способност да го лекува дебелото црево, се покажало како одличен заштитник од рак на дој-ка, дијабетес, срцеви проблеми, артритис, висок холестерол, за слабеење, за подобрување на метаболизмот, за подобрување на дигестијата, спречува предверемено стареење и рак.

Маслиновото масло како лек се користи уште многу одамна, пред многу векови. Денес најчесто се користи во кујната во подготовката на бројни јадења и салати, но се користи и во медицински цели.

Екстра девственото масло содржи највисоко ниво на антиоксиданти, полифеноли и олеинска киселина. Затоа се преферира пред другите видови масла. Но, бидејќи е доста калорично, треба да се користи во умерени количини. Се препорачуваат 2 лажици маслиново масло дневно за да се намали ризикот од срцеви заболувања.

Лук

Лукот има остар мирис и добро се вклопува во комбинација со други јадења, но исто така, поради своите лековити својства се користи и во медицината.

Неговата исклучителност произлегува од хемиското соединение кое го содржи, а е одлична терапевтска состојка со бројни лековити својства. Станува збор за алицинот, соединение кое содржи сулфур и од кое произлегува остриот мирис на лукот.

Лукот помага во бор-бата и против срцевите болести, помага при настинки, кашлица и вирози, а исто така го намалува високиот кр-вен притисок.

Лукот е најстариот познат лековит зеленчук и зачин. Човештвото го препознало како лек уште пред 3000 години. Луј Пастер, научникот кој го откри начинот за пастеризација, ефикасно ги користел антибактериските својства на лукот уште во далечната 1858 година.

Во првата светска војна хирурзите го користеле лукот како антисептик за лекување на војничките ра-ни. Лукот освен алицин, содржи корисни минерали како што се фосфор, калциум и железо, како и минерали во трагови како што се јод, сулфур и хлор.

Во смисла на органски соединенија, лукот е еден од ретките извори на алицин, алисатин 1 и 2. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска

Претходна статијаБоемска торта која се топи во уста исто како сладолед, слоевита и едноставна за подготовка, а се јаде за час
Следна статијаВеселина го излечила миомот на матка и го откри рецептот од 3 состојки со кој ја победила болеста