Home Торта СЛАДОЛЕД ТОРТА…Едноставен десерт со неодолив вкус, се топи во уста…

СЛАДОЛЕД ТОРТА…Едноставен десерт со неодолив вкус, се топи во уста…

Торта сладолед

Оваа торта-сладолед е совршен избор за оние кои сакаат едноставен, а сепак импресивен десерт.

Со лесно достапни состојки и едноставна подготовка, овој рецепт нуди кремаста текстура и неодолив вкус, идеален за секоја пригода.

Следете ги чекорите за да создадете вкусен десерт што ќе ги воодушеви сите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки за кората:

– 12 белки од јајца
– 12 лажици шеќер
– 12 лажици брашно
– 1/2 кесичка прашок за печиво
– 300 мл млеко (за натопување на корите)

Потребни состојки за филот:

– 12 жолчки од јајца
– 200 г шеќер
– 1 кесичка пудинг од ванила
– 1 лажица густин
– 200 г путер или маргарин
– 500 мл млеко
– Шлаг за украсување
– НМД

Постапка:

1. За подготовка на кората, изматете ги белките со шеќерот додека се добие цврст снег. Потоа, внимателно додајте го брашното и прашокот за печиво и мешајте на најниска брзина додека смесата се изедначи.

2. Истурете ја смесата во плех со димензии 34×44 см, обложен со хартија за печење, и печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути.

3. Откако кората е испечена, додека е сè уште топла, одвојте ја од хартијата и исечете ја на три еднакви дела. Секој дел натопете го со млеко за да стане сочен. Алтернативно, можете да испечете три посебни кори во калап со дијаметар од 24 см.

4. За филот, изматете ги жолчките со шеќерот додека станат пенести. Во 100 мл ладно млеко измешајте го пудингот од ванила и густинот, па додајте ги во смесата со жолчки.

Останатите 400 мл млеко загрејте ги и додајте ги во смесата. Гответе на тивок оган со постојано мешање додека филот се згусне.

5. Покријте го филот со проѕирна фолија за да не се создаде кора и оставете го да се олади на собна температура. Кога филот е ладен, постепено додавајте го изматениот путер или маргарин и мешајте додека се добие мазен крем.

6. Секоја кора премачкајте ја со една третина од филот. На крај, украсете ја тортата со шлаг.

7. Оставете ја тортата добро да се излади во фрижидер пред сервирање.

Уживајте во овој вкусен и економичен десерт! Рецепт на Станислава Тарбук ОВДЕ: