Топли бранови, ноќно потење, чести промени во pacположението, проретчена коса, се очекуваните несакани ефекти во менопаузата. Сепак, тогаш се појавува еден чест здравствен проблем кај жените, а тоа е прекумерна т ежина.

Дури и мали промени во исхраната можат да спречат ненадејно зголемување на те-лесната т ежина кај жените во четириесетите и педесетите години. Подолу применетата исхрана за жени во менопауза може да се примени многу порано околу 30-те години за да се превенира зголемувањето на вишок к илограми.
Многу жени забележуваат континуирано зголемување на т елесната т ежина, како и теш-ко гу-бење на т ежината. Наглото зголемување на т елесната т ежина во менопаузата е доста честа појава. Во просек, повеќето жени добиваат по најмалку 5 кг годишно, на возраст меѓу 45 и 55 години. Една од главните причини е намалената физичка активност во оваа фаза од животот.
Паралелно со овие промени, нивото на естроген исто така се намалува за време на менопаузата. Затоа, вишокот масти обично се задржува на стомакот и околу половината, наместо на колковите, зад-никот или бyтовите.

Објективно, влегувањето во менопауза е животен предизвик за многу жени, но зголемувањето на т елесната т ежина не е неизбежен феномен. Затоа, не го земајте сето тоа здраво за готово. Зголемувањето на т елесната т ежина во менопаузата е честа појава, но не мора да значи дека ќе ви се случи вам.
Покрај естетски причини, одржувањето на оптимална т ежина е најдобра заштита на општата здравствена состојба. Познато е дека прекумерната т ежина може да предизвика cepиозни последици и да го зголеми ризикот од развој на бројни хронични болести.

Некои од најчестите болести кај жените во менопауза се: инсулинска резистенција, дијабетес, срцева болест, ноќна апнеа, масно заболување на црниот дроб, како и бројни видови на рак (дој-ка и црн дроб).
Со прекумерна т ежина и дебелина може да се влошат одредени симптоми, како што се б олки во зглобовите, топли бранови и ноќно потење. Затоа е важно навремено да спречите нагло зголемување на т елесната т ежина во менопаузата, бидејќи ќе имате значително помалку проблеми во иднина.

Масните нacлаги на стомакот и околу половината се всушност многу поопа-сни за здравјето отколку кога ќе се најдат на колковите и бyтовите. Овој вид масно ткиво ги обложува внатрешните орга-ни и има уште посилно негативно влијание врз метаболизмот. Го зголемува ризикот од сериозни болести отколку што е случај со поткожно масно ткиво.
Студиите покажаа директна врска помеѓу обемот на половината и количината на висцерално масно ткиво. Воспоставен е безбеден стандард за жени: обемот на половината треба да биде помал од 80 см.

БРЗА Д ИЕТА ВО МЕНОПАУЗА НЕ ПОСТОИ. Не постојат инстант решенија за сла-беење во менопаузата, ова е долготраен процес. Значи, вистината е едноставна: брзите ди-ети не се ефикасни! Овие ре-жими се само генератор на маѓепсан круг, кој започнува со намалувања и придружно чувство на фрус-трација. Тие завршуваат со чу-вство на в ина, кога волјата ќе попушти. Овој циклус постојано се повторува.
Вклучете ги сите овие групи на храна во вашата исхрана: интегрални житарици, протеини, здрави масти, овошје, зеленчук, млечни производи. Ова ќе му обезбеди на телото сè што е потребно.

Ова е далеку пореален метод за сла-беење во менопауза и полесно е да се одржи оптимална т елесна т ежина. Тоа е многу подобра опција од некоја cтpoга рестриктивна ди-ета. Кога ќе го следите ова, ќе одржите добра линија на долг рок.
Бидете физички активни. Редовната физичка активност не е важна само за сла-беење во менопауза, туку е неопходна и за одржување на добро здравје. На овој начин, ќе ги потрошите калориите што ги имате, ќе изградите мускулна маса, a со тоа ќе го забрзате метаболизмот.

Вежбите за зајакнување се особено корисни за градење на коскена маса. Вашата цел треба да биде околу 150 минути физичка активност неделно, а вистинското време за почеток е сега, и доколку имате 25, 30 или 40 години. Важно: со почетокот на менопаузата, кос-ките стануваат слаби и кр-шливи и се јавува остеопороза. Затоа, многу е важно редовно да вежбате во менопауза.
Помал с трес. Ако сте изложени на хроничен с трес, тогаш зголемената д оза на кортизол (хормон на с трес) циркулира во вашето тело. Тоа предизвикува таложење на масни наслаги околу внатрешните органи. Затоа, апсолутно е потребно да вклучите peлаксирачки активности во вашата дневна рутина. Ова се лесни прошетки, медитација, топли бањи или читање книги.

Потребен ви е повеќе сон. Потребата да јадете слатки и солени закуски се зголемува за 30% кога имате недостаток на сон. Но, ако отспиете осум часа во текот на ноќта нема да имате потреба од многу закуски.
Недостигот на квалитетен сон ја нару-шува рамнотежата на хормоните на г ладот ​​и тогаш чувствувате зголемена потреба за храна. Затоа, ако барате решение како да изгу-бите т ежина во менопаузата обидете се да го зголемите времето на спиење.

Затоа е важно да се воспостави солиден р ежим на спиење, што значи да легнете и да се будите (приближно) во исто време. Ели-минирајте ги сите оние возне-мирувачки фактори што го нару-шуваат вашиот сон.
Храна за време на менопауза. Храна од соја, како што е тофу сирењето, соја млеко или печен грав, мешункаст зеленчук, содржат фитоестрогени. Ова се природни супстанции со хормонален ефект, но нешто послаби. Затоа, се смета дека употребата на овие производи во исхраната може да ги ублажи проблемите со менопаузата.

Сепак, овие тврдења, и покрај одреден процент на позитивни искуства на жени кои користат соја во исхраната, сè уште не се научно потврдени. Ако размислувате за употреба на соја, како храна или во форма на додаток, прво консултирајте се со вашиот лекар. Јадете овесна каша, мешунки, зелен лиснат зеленчук, јајца и најважно од сè, хидрирајте го вашето тело.

Оваа храна ќе ви помогне полесно да изгу-бите т ежина. Д иетата за жени во менопауза треба да се заснова на здрави масти и многу растителни влакна. Оревите се тие што ви го нудат сето тоа. Постојат многу научни докази дека го олеснуваат регулирањето на те-лесната т ежина.

Flickr.com

Поради високата содржина на здрави масти, растителни влакна и протеини, оревите го олеснуваат контролирањето на апетитот. Еден грст бадеми, лешници и ореви на ден (околу 30 г) е доволно за да се постигне овој ефект.

Важноста на хидратацијата. Сокови, ал-кохол, енергетски пијалаци и кафе со шеќер се само течни калории. Тие нема да ве спречат да добиете тежина во менопаузата, згора на тоа, тие ќе придонесат за побрзо добивање на в ишок к илограми. Овие калорични пијалаци речиси незабележливо го зголемуваат ризикот од дебелина. Наместо сокови, пијте само вода и незасладени билни чаеви.