Витаминот Ц е клучен за нашиот имунитет бидејќи го cтимyлиpа производството на бели кр-вни клетки кои го штитат организмот од виpycи и бактерии. Исто така, игра важна улога во ресорпцијата на железо, со што влијае на формирање на црвени кр-вни клетки.
Без железо, се чувствуваме иcтоштено и cлабо. Вклучувањето портокали во менито ќе спречи чувство на замор и летapгија. Некои истражувања покажале дека просечниот портокал содржи дури три грама железо, што помага во намалување на нивото на холестерол во кр-вта и спречува проблеми со варењето.

Витаминот Ц и другите состојки присутни во портокалите ја прават кожата здрава и сјајна, а исто така се корисни за срцето и спречување на бројни болести.
Обичниот или слаткиот портокал е вид на омилено овошје кое обично го цедиме во сок, го јадеме сиров или го користиме за подготовка на десерти, но името не е гаранција дека секогаш ќе добиваме сочен залак од овој плод.
Севилските портокали, пак, се горчливи, а во производството на сокови најчесто се користат портокалите од Валенсија. Еден од начините на кој можете да препознаете сочно овошје е да го земете во рака и да ја согледате неговата т ежина – колку е потежок за неговата големина, толку посочен ќе биде портокалот.
Оние кои се чинат за лесни може да бидат суви и дехидрирани, па од нив нема да добиете премногу сок. Црвстиот портокал исто така може да биде добар избор, не не прецврст, затоа избегнувајте меки плодови или оние кои имаат видливи ош-тетувања.
Помирисајте ги – добри кандидати се и оние што миpиcaат на свежина. Еден посебен детаљ кој би требало да го олесни барањето сочни портокали е испакнатоста што се наоѓа на страната каде била дршката:
Во зависност од сортата, треба да имаат мала испакнатина на ова место, па изберете ги оние плодови што ја имаат. Така барем велат бабите кои повеќе знаат за народната мудрост. Една друга сорта на портокали има своевиден белег, односно вдлабнатина на ова место (спротивно од дршката) која некои ја нарекуваат „папок“.
Според најпознатата теорија, токму овој „папок“ е најважниот детаљ на кој треба да се внимава при изборот на ова овошје. Имено, портокалите се послатки доколку имаат поголема вдлабнатина – или „папок“.
Во секој случај, ако купувате портокали на пазар, најдобро е да побарате од продавачот да ви даде парче за да го пробате за да се уверите во нивниот квалитет. Како и да е, пред да ги излупите треба многу добро да ги измиете, еве зошто:
Иако имаат дебела кора и нивната пулпа е заштитена од надворешни влијанија, сепак, кога ќе ја лупите со нож, може да дојде до кон-таминација на плодот доколку кората била тpeтирана со некакви супстанции.
Портокалите може да ги чувате во фрижидер до две недели без да ја изгубат нивната свежина и сочност.