Легендата вели дека Мојсеј ги изземал мажите кои одгледувале маслинки од учество во вој.на. Во различни митологии, ова растение симболизира вера, сила и лојалност. Покрај тоа што нè потсетува на Медитеранот и неговите специјалитети, маслинките се важни во нашата исхрана од многу причини.

Тие го подобруваат видот. Само неколку маслинки на ден можат значително да го подигнат нивото на витамин А, што е клучно за здравјето на очите, а исто така може да помогне во спречување на глауком, катаракта и други болести на окото.

Тие го олеснуваат чувството на болка во телото. Антиоксидансите и другите хранливи материи можат да делуваат на човечкото тело како природен ибупрофен, бидејќи маслиновото масло содржи олеокантал, супстанца што има антиинфламаторно дејство.

Тие имаат корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Маслинките, особено црните, содржат хранливи материи кои го намалуваат високиот крвен притисок на природен начин, го зголемуваат добриот холестерол и го намалуваат ризикот од атеросклероза.

Тие го зголемуваат нивото на глутатион во крвта. Ова е еден од најважните антиоксиданти во природата, кој се внесува во организмот со кон.сумирање маслинки, а со тоа се подигнува целокупното ниво на здравје и прави одлична превенција од рак.

Тие ја намалуваат подложноста на алергии. Екстрактите содржани во маслиновото масло исто така можат да дејствуваат како антихистаминици. Со бло.кирање на рецепторите на хистамин, тие можат да ги ублажат алергиските реакции до одреден степен и да помогнат во ублажување на симптомите на астма.

Тие поттикнуваат побрзо слабеење. Луѓето кои често јадат маслинки за време на нивната ди-ета се склони кон губење на тежината, бидејќи мононезаситените масти поттикнуваат губење на наслаги и распа.ѓање на маснотиите во клетките.

Исто така, нивото на серотонин, хормон на среќа и ситост, се зголемува во кр-вта, така што дневната кон.сумација на маслинки може да го намали вкупниот внес на калории за 200, на дневна основа.

Тие дејствуваат превентивно против ракот. Црните маслинки се природен и силен извор на витамин Е, кој меѓу другото помага во неутрализирање на слободните радикали во масното ткиво. Со складирање на антиоксиданти и други хранливи материи, маслинките можат да го намалат ризикот од рак на дебелото црево.

Тие го подигнуваат нивото на здравјето на кожата. Тие содржат масни киселини неопходни за негување и хидрирање на кожата. Исто така, се препорачува да се нанесе маслиново масло на кожата после капење.

Тие го подобруваат здравјето на дигестивниот тракт. Маслиновото масло делува смирувачки на проблеми со чир и гастритис. Покрај тоа, помага при лачење на жолчни и панкреасни хормони.

Тие се природен извор на железо. Маслинките се исклучително богати со овој минерал, особено црн. Препорачливо е да ги јадете доколку е ниско нивото на железо, чие присуство во кр-вта е многу важно. Способноста на црвените кр-вни клетки и нивната улога во носењето кислород низ целото тело зависи од неговото ниво.

MOs810 / wikimedia