Ако имате хемороиди најмалку што сакате е да ви се влоши состојбата. Ние денес ви презентираме работи кои треба да ги избегнувате доколку имате хемороиди …

Земање на лаксативи

Иако изгледа како добро решение, лаксативите не се избор при хемороиди. Докажано е дека лаксативите ги влошуваат болните хемороиди, и користењето на долги патеки може да предизвика опстипација, која се должи на диуретското дејство на хемороидите, кои можат да го исцрпуваат телото поради дегидрација.

Претерување со алкохолот

При земање на алкохол доаѓа до дехидрација на телото и зголемување на ризикот од опстипација и болки. Освен ова се пореметува и дигестијата што дополнително ќе ги влоши проблемите. Избегнувајте алкохол.

Презачинета храна

Ако имате болни и натечени хемороиди, избегнувајте зачини. Тие можат навистина да ги зголемат болките и потешкориите.

Млечни производи

Не треба да ги оставите потполно, но, треба да ги јадете во мали количини. Студиите покажале дека луѓето кои земаат многу млечни производи имаат компликација при хемороидите.

Пржена храна

Пржената храна е нешто што треба да се избегнува без разлика дали имате или немате некое заболување. Но таа особено е штетна за луѓето со хемороиди, бидејќи предизвикува тврда столица и компликации кои доаѓаат како резултат на тоа со хемороидите.