Home шербетни колачи СЕ ТОПИ ВО УСТА…Сочен пандишпан готов за 15 минути…Рецепт кој вреди да...

СЕ ТОПИ ВО УСТА…Сочен пандишпан готов за 15 минути…Рецепт кој вреди да се запише…

СЕ ТОПИ ВО УСТА…Сочен пандишпан готов за 15 минути…Рецепт кој вреди да се запише…Некој го нарекува „нутма“, „бучма“, „раванија“, „сунѓерка“, а кај нас дома го нарекувавме едноставно „пандишпан“.

Во зависност од кој крај потекнувате, веројатно имате ист или сличен колач кој го нарекувате поинаку од останатите. Еве што ви е потребно:

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

10 јајца (по можност селски, за да добие колачот убава жолта боја),
10 супени лажици шеќер,
10 супени лажици брашно.

ЗА СИРУП:
1.3 литар вода,
800 г шеќер,
1 кесичка ванилин шеќер (10 г).

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

10 јајца,
150 г шеќер,
1 кесичка ванилин шеќер (10 г),
60 мл растително масло,
150 г брашно,
1 кесичка прашок за печиво (10 г).

ЗА СИРУП:
600 г шеќер,
600 мл вода,
60 мл лимонов сок

ПОСТАПКА:

СОЧЕН ПАНДИШПАН: Готов за 15 минути, се топи во уста