Се храните здраво ама сепак се дебелеете?Овие работи што ги имате дома мора да ги исфрлите

Без разлика на тоа колку се трудите да јадете органско, вашето тело секојдневно доаѓа во контакт со низа опасни соединенија. Научниците веруваат дека перфлуорирани хемикалии – состојки кои наголемо се користат во производството на теписи, ткаенини и козметика – ги доведуваат жените во поголема опасност од хипотиреоза и други пореметувања.

“Студиите спроведени врз животни и епидемиолошки сознанија покажуваат дека тие соединенија делуваат врз функцијата на штитната жлезда” – вели авторот на студијата д-р Ќиен Ју Лин од болницата Ен Чу Конг од тајван.

“Меѓутоа врската помеѓу ПФЦ соединенијата и функцијата на штитната жлезда сега за првпат е докажана во некоја национална репрезентативна студија со возрасни луѓе”-појаснува тој.

ПФЦ и хипотиреоза

Во студијата објавена во стручното списание Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, д-р Лин и неговите колеги анализирале податоци од 1181 учесници во период од 3 години.

Откриле дека лицата со повишено ниво на одредени ПФЦ соединенија во крвта – перфлуорооктаноата (PFOA), перфлуорооктан сулфоната (PFOS) и перфлуорохексан сулфонат (PFHxS)- имаат помало ниво на хормони што ги создава штитната жлезда Т3 и Т4. Поради тоа кај жените започнува да се јавува блага хипотиреоза, состојба кај која оваа жлезда не произведува доволно хормони, а тоа може да доведе до дебелеење и умор.

Иако некои произведувачи најавуваат дека ќе престанат да употребуваат ПФЦ соединенија, треба да се има во предвид дека тие се распаѓаат многу споро и потребно е подолго време да се исфрлат од телото. Освен врз штитната жлезда, негативно делуваат и врз другите органи, истакнуваат научниците.

Претходна статијаСочен чоколаден колач-се мери со чаши и лажици
Следна статијаРузмаринот има магиски моќи: може да открие дали мажот ве изневерува